2019-07-02
老公话好耐无食过烧肉,本来我话不如去食韩烧既,不过又话嫌肉质唔够正,口感唔够好,reject左我。。既然系佢比钱既,我就揾间好野食! 上op见到TST的和牛烧好似几正,又好多人食过话纯正日本和牛㖞,咁当然要去试吓啦! 食之前见到menu有介绍呢度拿到"Wagyu"日本和牛认证,确保呢度食到既100% come from Japan!由于呢度真系专门食牛,所以个menu都好pro咁介绍牛既不同部位,同牛肉的特点,直头好似食牛之前先上一堂咁啊! 不过系正式烧之前,我见和牛烧个炉都有d唔同,炉火无出面烧得咁快咁易overcook,反而系好似煤炉火咁,keep到个火好稳定,但唔会过猛! 咁先好,食靓牛当然个炉要靓,唔系好易浪费左!好!!! 正式开始烧之前,先食个好够冻既蔬菜沙律!系呢个咁热既天时,真系透心凉! 食完salad,我同老公决定今晚叫3款牛+1款猪!和牛上牛排肉 ($205)呢个望menu已经想食! 话系用左牛小肋排肉,所以雪花/筋膜/肉纹好多!确实系,望落去以为自己食紧午餐肉咁, 好靓,直头唔舍得食! 靓既牛其实放落去每边烧一阵,就叫到d油出晒黎,劲香啊! 而且,牛味非常之浓!入口
食完salad,我同老公决定今晚叫3款牛+1款猪!
和牛上牛排肉 ($205)
呢个望menu已经想食! 话系用左牛小肋排肉,所以雪花/筋膜/肉纹好多!确实系,望落去以为自己食紧午餐肉咁, 好靓,直头唔舍得食! 靓既牛其实放落去每边烧一阵,就叫到d油出晒黎,劲香啊! 而且,牛味非常之浓!入口即溶就一定架啦,不过油花真系无得弹!
和牛牛排肉 ($320)
呢个系升级版,因为店员介绍牛排肉系油花最靓最香,所以想食个再正d既! 牛排肉既部位更靓,好大片,又够厚肉地,更有嚼头! 每咬一口都劲满足,口感更厚,配少少海盐提鲜,已经食到原汁牛味!
日本产猪腩肉 ($98)
食左两道牛,系时候食个猪猪间开下! 猪腩肉薄切,但睇得出full of油脂,不过同和牛唔同,猪腩肉烧完系好香口,边位好脆口,有少少似食烟肉既feel, 但肉质仲好软淋㖞,正!
和牛肉眼 ($550)
最后一道牛,当然睇个价钱就知系最高级架啦,yeah! 见到咁大块肉眼都流晒口水啦,食开扒既都知肉眼系肉质最细嫩既部位啦! 肉同脂肪好平均,纹路又劲靓,一睇就知系高级野!
不过肉眼其实最需要耐心烧,因为要食佢嫩滑质感,所以薄薄地要好有耐性烧,真系又嫩滑又够牛味! 果然口感系最好味既!
今餐真系食牛牛食到好满足啊! 和牛系唔同d既! 虽则都唔平,但真系一分钱一分货,牛既quality同普通韩烧系两回事,真系正好多倍! 老公真系越来越识食啦,呵!