2024-06-07 2301 浏览
今日陪两老去观塘APM行街,行到攰就去咗鳄鱼恤中心嘅凯日宴会厅饮下午茶。两老要求:坐得舒服、够冷气、唔使搭枱、可以慢慢食。呢间酒楼完全符合佢哋两个嘅要求。我哋叫咗三个下午茶优惠孖宝,再加两个下午茶优惠点心,一共八样野。🥢鲜虾菜苗饺水晶皮有少少厚,但系因为入面嘅料都好足够,所以整体嚟讲都算好食。🥢斑斓生煎包绿色嘅斑斓包包住猪肉,斑斓包有淡淡的斑斓香味,入面旧猪肉馅都够多汁。🥢脆煎莲藕饼食到一粒粒嘅莲藕,煎得好香,但系唔会好油腻。🥢葱花炸两肠清淡咗啲,不过炸两香脆,肠粉皮都唔算太厚。🥢潮州蒸粉果圆圆胀胀嘅粉果,上枱嘅时候都系热辣辣。🥢豉汁鱼茸酿茄子厚切茄子配上大大旧鱼蓉,多汁,不过冇乜特别。🥢我不是春卷根本就系普通嘅鲜虾春卷,比佢个名呃咗。🥢脆皮烧鹅檬粉檬粉够幼滑,烧鹅都唔会太韧,个汤都几清。每一样点心都系热辣辣咁样上枱,饮下午茶都算唔错,坐得都算舒服,唔太迫,食完之后可以慢慢坐到3:30,直到有员工大叫清场,我觉得呢一下有啲扣分,好似饭堂食完嘢赶客走咁。

🥢鲜虾菜苗饺

🥢斑斓生煎包

🥢脆煎莲藕饼
食到一粒粒嘅莲藕,煎得好香,但系唔会好油腻。

🥢葱花炸两肠
清淡咗啲,不过炸两香脆,肠粉皮都唔算太厚。

🥢潮州蒸粉果
圆圆胀胀嘅粉果,上枱嘅时候都系热辣辣。

🥢豉汁鱼茸酿茄子
厚切茄子配上大大旧鱼蓉,多汁,不过冇乜特别。

🥢我不是春卷
根本就系普通嘅鲜虾春卷,比佢个名呃咗。

🥢脆皮烧鹅檬粉
檬粉够幼滑,烧鹅都唔会太韧,个汤都几清。

2024-06-07
  • 鲜虾菜苗饺