2017-10-01
话说台湾留学嘅姨仔反黎香港过中秋,女皇爸爸就call齐人马去食好西,今次嘅目标系位于太子嘅虾栈,餐厅主打台湾菜(无计女生外向,姨仔反黎几日就话挂住台湾味)。外貌看似cafe,餐厅面积唔算太大,7:30入座,人客都已坐满9成。食物方向,当然要点招牌大头虾,有几种煮法,我们就点左胡椒虾同奶油虾,前者胡椒味浓郁,但并没有影响虾肉本身嘅鲜味,而后者就奶油味牛油嘅酥香淡奶嘅creamy都做得唔错,如果再咸多少少会更合我口味。醉鸡卷同平时食到嘅醉鸡最大分别就系可以啖啖肉,外围一层薄皮唔太肥腻,岩晒女皇妈妈。黑麻油鸡---姨仔话一定要食因为十分滋补,但我同女皇都觉得鸡肉偏老,未太突出麻油香味。经理推介黑白卷,外层腐竹,分别包住白色嘅墨鱼胶同泹左墨汁嘅黑墨鱼胶,俩者味道分差不大,腐竹炸得相当香脆,而内里墨鱼胶都新鲜弹牙,真系好余值得一试。树子冰菜,略为过火最后绝不能错过嘅甜品雪巴同雪糕南瓜同菠萝都各有千秋,唔会太甜,淡淡果香,消腻好选择
树子冰菜,略为过火