2018-05-29 3670 浏览
连续多人嘅炎热天热,真系搞到个人都无晒活力街都唔想行多步。于是朋友就提议话食韩烧,一于以热驱热。起初都觉得佢玩野,但食完呢餐之觉得都真系OK㖞。近排正有新餐单-烧烤生米酒套餐,食材都几丰富同埋包两杯米酒,所以都唔谂咁多就柯打呢个黎食,唔够先再加点其他食物。开左炉最先送上嘅就系无限REFILL泡菜蛋/芝士粟米,同埋各种小菜。味道依然清爽可口,就咁食或者同黎配烧肉食都一样夹味。次次食都一定食几转青瓜/腌萝卜同泡菜先肯收口。食左几啖小菜,店员就送上套餐嘅第一道食物:韮菜大根煎饼。萝卜切成细丝混入煎饼之中,微微带出甜味配上香口韮菜,好快就清左大半个饼了。煎饼本身调味唔重,最啱配上泡菜或者跟配嘅酱汁,咁样食落更滋味。跟餐两大杯,其实系两大碗嘅米酒入口酸酸甜甜,酒味唔重但发酵出黎嘅碳酸味令米酒更易入口。边食烧肉边嗒返两淡,暑气都清左唔少。之后烧肉主角就到了,有春川鸡/牛前胸/大虾/猪颈肉/五花肉及LA骨。两人份量黎讲都算几多。五花肉肥瘦分明,牛仔骨同猪颈肉都厚切,所以烧起上黎火候都容易掌握一点。最先烧左鸡肉先,因为经过腌制所以入口偏甜。鸡肉嫩滑软熟,最好就系烧㶶一啲令到边边位带香脆就最正了。LA牛
泡菜蛋/芝士粟米
泡菜
韮菜大根煎饼
生米酒
跟餐两大杯,其实系两大碗嘅米酒
烧烤生米酒套餐
LA牛仔骨虽然都腌过,但无鸡肉咁甜烧完之后非常易于骨肉分离,配上生菜同泡菜等做成生菜包,油香味会出啲同口感都好嘅。
猪颈肉同五花肉一定要一齐烧同食,因为个油分真系好正,同样烧到焦香再做成生菜包,中间加粒蒜头𠮶种滋味,食完真系返唔到转头,正
大虾食落都弹牙,但对比牛肉同猪肉黎讲,只可以话呢度唔系你主场。
牛胸肉烧到五成熟就够了,牛味同油香适中。因为佢油脂同肉嘅比例大约三七之分,过熟除左影响到细嫩口感之外,油脂流失大多都会令佢无咁好食。
韩式花伴饭
最后真系食开左个胃,柯打埋个韩式花伴饭食先够。伴饭材料都系菠菜/萝卜/蘑菇等,但最特别系佢加入不少食用花点缀,好似有蝶豆花/夏堇及黄香堇等等
可能食完烧肉咁浓味嘅食物,所以个伴饭食落宁舍清新,再加上甜口嘅辣酱,真系觉得暑气消减左一大部分。成个套餐两个人食啱啱好,啱晒俾咁热焗嘅天气搞到无胃口嘅人过黎烧一烧,以热驱热。
2018-05-23
泡菜蛋/芝士粟米