踏入夏天系女士减肥既旺季, 尽量都会系饮食度著手, 注意一下饮食调理身体。经健身老师介绍, 观塘有间标榜无味精、以糙米饭取代白饭, 减少吸收淀粉质导致肥胖。今晚有朋友相约gathering, 想去Cafe食下野, 倾下计, 正好系APM shopping, 行过少少, 连接APM既港贸中心既呢间健康cafe试试...今日系星期六, 大约7点几, 食客唔算多, 只有一围大台。店内设有露天同室内座位, 室内比较细。先看看menu, 呢度没有任何散叫, 只有呢张dinner set menu, 款式虽少, 但猪、牛、羊、鸡、鱼、沙律都有可是老板娘先告知我牛同埋猪已经卖哂, 今晚没有供应。于是我决定ORDER羊西冷, 点知.......都系冇货~最后唯有拣鱼柳, 免费转薯菜。先送上餐汤 (南瓜汤) 同埋蒜蓉包蒜蓉包好脆身, 南瓜汤中有少少南瓜蓉, 不过味道唔会太甜, 饮得出天然南瓜既微甜味~一心谂住薯菜系平时CAFE食到既炸薯条, 送上台先知原来系薯蓉同埋蔬菜, 果然做到多菜少肉既健康条件。【香煎石班鱼柳菠萝配鲜茄汁】HK$148石班鱼柳完全无骨, 肉质嫩滑, 配上少少香草茄汁, 酸酸甜甜几开

最后唯有拣鱼柳, 免费转薯菜。

先送上餐汤 (南瓜汤) 同埋蒜蓉包

【香煎石班鱼柳菠萝配鲜茄汁】HK$148
香煎石班鱼柳菠萝配鲜茄汁

石班鱼柳完全无骨, 肉质嫩滑, 配上少少香草茄汁, 酸酸甜甜几开胃。另外西兰花、椰菜花亦唔会煮得过林, 保留返少少爽口感。
更有甜甜地既菠萝, 整体黎讲其实好少可健康配搭系可以咁好食!!

【芒果沙冰】原价HK$30, 跟餐半价
本身拣左芒果乳酪, 点知老板娘又话冇哂乳酪, 于是唯有转芒果沙冰
芒果沙冰

芒果沙冰味道依然只有天然既甜, 同平时出面饮到既大大不同.... 果然系健康得连饮品都没有加入糖水

最后我仲加左HK$20食是日甜品---蓝梅Cheese cake, 口感比较浆住, 同样唔会好甜, 正~

整体黎讲, 呢度既食物味道的确唔错, 几好食!!! 不过缺货程度过于严重, 款式已经少, 缺货后既选择更少之有少!!!
难道就系餐厅特意入货少, 令食材可以保持新鲜?!

如果想去食既朋友, 记得要问清楚CAFE方面既食物存货状况先好去, 否则只会白行一趟~
香煎石班鱼柳菠萝配鲜茄汁
芒果沙冰