2020-07-15
当日落雨湿湿,在中环办完公事后就找间颜色店医肚,内心的闹钟跳出了几个宝号,最后选了四季常餐这茶餐厅落脚。据小妹所知佢都几红,之前限聚令限枱令下,食环同Green object 一日光顾三次,揸住把软尺当令箭,左度下右度下,好彩食肆都系跟足规矩,不过光明正大打开门做生意,可能招人妒忌啦。据报导说生果报业大亨儿子开的店~所以就poo 来poo 往,弹出弹入个不停。入到去餐厅,待应哥哥随即被再三告诫千万不要在食物未黎之前除口罩,都明白的惊弓之鸟系特别谨慎,眼见所有食客都系跟足规矩的。枱面有酒精搓手液比食客自行消毒双手然后再进食午饍。当日餐厅大约有三成满啦,又或者系过咗饭钟所以未系最满嘅时间,小妹点了海南黄油鸡饭及冻奶茶一杯,呢度嘅冻奶茶系冇冰嘅所以系最正最好饮拍得上Iron Man嘅「蓝」兴集团冰镇奶茶。然后等一阵,饭和饮品都来了可以除下口罩享用美味的午餐。先试一块鸡,虽然都已经知道佢系雪藏鸡但系都不至于太差,至少鸡肉连皮系黐埋一齐唔会分开,冇食到有雪藏未呢点系赞嘅,然后鸡油饭香,唔会太硬或太黏,小妹最近居家抗疫研究了不少食谱,鸡油饭连埋鸡汤斑兰叶煮,其实都几考功夫因为又要煮到个饭软硬适中但
然后等一阵,饭和饮品都来了可以除下口罩享用美味的午餐。先试一块鸡,虽然都已经知道佢系雪藏鸡但系都不至于太差,至少鸡肉连皮系黐埋一齐唔会分开,冇食到有雪藏未呢点系赞嘅,然后鸡油饭香,唔会太硬或太黏,小妹最近居家抗疫研究了不少食谱,鸡油饭连埋鸡汤斑兰叶煮,其实都几考功夫因为又要煮到个饭软硬适中但系又要有斑兰叶的味道,系要着多几次先至有咁嘅水准,聪明的小黄人当然选择出街食系最明智嘅哈哈。
喜欢饮四季常餐的奶茶,因为餐厅应该唔系用黑白奶嘅,小妹觉得此品版的奶太封喉好容易起痰,但系呢杯冻奶茶又冇咁嘅感觉㖞!喺呢个湿笠笠嘅天气带一点清爽嘅感觉,至少一杯冻饮应该做到可以解暑啦饮得晒成杯,茶味独特应该餐厅沟咗茶叶嘅但系未到行高到分得出系咩茶哈哈,经过会再帮衬,至少支持下唯利是图的中环下生存的良店。