2020-11-06
作为一个经常喺西营盘出没嘅人,我成日都会路过呢间餐厅。而我咁钟意食川菜,每次路过都好想试。今次终于有机会同朋友去食呢间川菜,好开心。店员介绍水煮鱼、酸菜鱼、辣子鸡同埋饺子都系呢到嘅招牌菜。但因为得两个人,就拣左水煮鱼同埋辣子鸡啦。🐥辣子鸡 $158一上碟𠮶阵都呆左一呆,因为冇谂过会系咁大碟。入面嘅鸡粒都唔少,炸得香脆可口,有姜蒜辣椒一齐炒,好香。不过因为炸得好香脆,食啲鸡𠮶阵记得要小心碎骨啊。辣到啱啱好,唔会太辣,所以唔会掩盖香味。🎣水煮鱼 $188有水煮鱼同水煮桂花鱼拣,店员话水煮鱼系冇骨嘅冰鲜鱼柳,水煮桂花鱼就系新鲜桂花鱼,有啲骨嘅。新鲜桂花鱼就当然系靓啲啦,不过因为朋友唔钟意吐鱼骨,所以最后拣咗无骨嘅水煮鱼。辣子鸡已经够大碟㗎啦,点知水煮鱼上枱𠮶阵仲震撼。好大碗。入面有好多红薯宽粉同埋芽菜,全部都煮得好入味。望落以为啲鱼片唔系好多,点知食落发现食极都食唔晒,食极都仲有鱼片。好抵食。个辣度应该好多人都可以接受到,辣辣地,咸咸地,好食。食水煮鱼有红油就无可避免㗎啦,但呢度嘅红油唔会过多,感觉都适中。🍚白饭 $15店员话食水煮鱼可以配饭、面或者饺子都OK。但因为个人喜好钟意食川菜𠮶阵有
🐥辣子鸡 $158
🎣水煮鱼 $188
个辣度应该好多人都可以接受到,辣辣地,咸咸地,好食。
🍚白饭 $15
店员话食水煮鱼可以配饭、面或者饺子都OK。但因为个人喜好钟意食川菜𠮶阵有饭食,所以拣咗叫两碗白饭。啲水煮鱼真系好送饭,正。始终都系觉得白饭同水煮鱼先系perfect match。
🍧桂花冰粉 $0
本身冇叫到桂花冰粉,食饭食到一半嘅时候,店员突然送上两碗桂花冰粉,好惊喜。原来喺呢度食晚饭,每位都会送一碗桂花冰粉。食到觉得有啲口渴或者有啲辣嘅时候,可以食一啖桂花冰粉。呢碗桂花冰粉真系好解渴,又好解辣。食川菜必备。
最后,因为我哋食得比较夜,成为左呢度最后一台客。所以埋单𠮶阵,撞正老板娘收舖,就同老板娘倾左几句。原来老板娘系四川人,咁呢度嘅川菜一定好正宗啦。老板娘话因为要迁就香港人口味,所以将辣度调低左。因为我哋冇特别话要辣啲或者小辣,所以啱啱嘅水煮鱼同辣子鸡会系呢到嘅正常辣度,不过对四川人黎讲就会系小辣。同埋呢度比起其他四川菜嘅餐厅,用嘅油比较清少少同埋系靓啲嘅油,系同正宗四川菜用嘅油会贴近少少。听完之后,就更加觉得呢餐食得好抵啦。
另外原来呢度嘅菜可以拣要辣啲或者麻啲㗎。大家有preference𠮶阵可以落单𠮶阵同店员讲埋。