2023-04-22
行完屯门几个大商场,是时候吃晚饭啦!我哋拣咗新开张餐厅 "川魔- 龙门一番",系食四川及烧烤菜式,可以拣辣或唔辣,感受下四川特色风味 ~餐厅以浅木色为主,地方虽然不是很大,但装修时尚新颖,感觉舒适。睇吓餐牌先,有好多优惠,包括川味活烧生蚝 (限时优惠 $10/只,原价 $28/只)、留言和订座即时有88折优惠及免费成为会员(会员费价值$350)、成为会员待遇 (包括 : 1. 消费有9折优惠,2. 优先订座,3. 定期赠送会员优惠,4. 半价饮品(不包括生啤类)。酸菜烤鱼 $328最近发现依间餐厅有烤鱼食,鱼嘅种类有江团鱼、老虎斑及海鲈鱼。我拣咗江团鱼,条鱼都几大条,煮法亦都有5款选择 : 香辣孜然烤鱼、川风泡椒烤鱼、金汤烤鱼(唔辣)、酸菜烤鱼(唔辣)及青花椒麻香烤鱼。隔咗好耐冇食烤鱼喇,好大锅,真系足够两个人食呀,鱼肉份量颇多,肉质鲜嫩多汁,而酸菜味道少少咸、酸酸地,好开胃,仲有好多配菜,加上清甜嘅汤底,鲜味十足,必食推介。川烧生蚝 (推广价 $10 /只,原价$28)呢个好惹味,满满蒜蓉、葱花同辣椒铺系面,蚝好新鲜,烧烤过份外香口,好 juicy,依个价钱真系超值。黑木耳拌
白色细细条系温室莲藕苗,都系第一次听同食,较为罕有。质地爽爽脆脆,口感有啲似荀,味道好清新,黑木耳同样都好爽,好吃嘅开胃前菜。
用椰子壳装住雪葩,椰子味非常浓厚,质地幼滑,好似食紧雪糕一样。
鲜果成份系苹果加西柚,清甜润喉,而伯爵茶味道亦够出,不会盖过鲜果嘅香味,甘甘地甜甜地,唔错呀。
呢杯同样都拣咗伯爵茶,不过系以冷泡方式制成,口感完全唔一样,甘味醇厚,配搭荔枝同椰果,味道清甜。