2017-12-03
近排收到线人嘅情报,系呢到有武林大会发生,于是上去一望,哦完来系食成都火锅嘅地方,虽然收错风,既然一场到来点都要座下,就等阿sir会一会呢个大侠先,真人就唔见,但大侠个样就系张秘笈(点菜纸)上面,打开里面就可以先选汤底,3款中选了较为保手嘅红白鸳鸯锅$138,万一辣唔起重有边唔辣继续,点埋微辣,跟住就系火锅材料,强力推介嘅花千骨$108,巴蜀三丝牛肉$88,鸭血$38,同埋手切美国雪花肥牛(大)$198,先上当然系个红白鸳鸯锅,虽然已经系微辣,但望到都觉得已经好似好辣,待火锅料到立即试试!调味料上一定要加埋个香油,咁吃就会感觉冇咁辣!最先上系花千骨,放汤后约10min 效果最佳,当然本身带辣嘅花千骨就一定要放入红汤个边,待一会夹超连汤中嘅调味一齐出来,真系够晒味道,肉质软熟超入味,食后口中慢慢出现些麻辣嘅感觉,但系好正!而巴蜀三丝牛肉就用牛肉片包住金针菇、泡椒、姜丝卷成嘅牛肉卷,已经有麻辣嘅冇感觉状态,一于放入红汤继续5min,出来更红,幸好用了香油浸泡,入口顿时感觉没有就咁吃个种辣度,可能系心理作用,而且更加香嫩软滑!当然白汤亦有放入,味道较清,入口亦十分软滑!鸭血就绝对系红汤绝配8
调味料上一定要加埋个香油,咁吃就会感觉冇咁辣!
当然白汤亦有放入,味道较清,入口亦十分软滑!
鸭血就绝对系红汤绝配8min,上碗个味道吸收了红汤精华,加埋本身嘅质感,入口弹牙爽口,正!
而手切美国雪花肥牛就够晒肥美1min,一放汤滚一滚,入口会感觉到牛肉嘅肥美!边口边流汗嘅感觉十分正!真系相当满足!
呢到啲材料新鲜嘅关系,有时部份食材会出现卖清嘅情况,同埋最紧要系订位,否则要一定要等,阿sir醒目提示:早啲食会样样齐,同walk-in 有位嘅机会大啲!
食饱继续工作!