2023-03-18
🥘🥘🥘近期试左依间主打四川辣野火锅,有唔系度度都揾到既九宫格麻辣大红锅,感觉看似正宗,就想快d去试试虽然坐木椅没有椅背,但尚算舒适,每个坐位分椅都阔落,每枱客人都有足够空间,枱面够大,可以摆放多碟食物,非常方便汤底(每位$38)、茶位/酱料(每位$20)虽然有九宫格麻辣大红锅,但始终未有勇气试,今次都系先简鸳鸯锅-大骨滋补锅、麻辣(普通辣)大骨滋补锅有旧大猪骨、马蹄、红萝卜、粟米,试饮一啖,少少甜有肉味,麻辣锅好香,材料都好足,但无想像中既辣嫩牛肉(半份-$48)滑牛肉份量算正常,肉质嫩滑,适合放落麻辣锅时令鲜春笋($48)👎🏻👎🏻👎🏻餐厅极力推荐,即管一试,本身都对笋没有太大喜好,放落麻辣锅之后,口质爽脆,食到末端有少少苦涩,未知对于笋是否正常,有摆盘,但好似唔专登摆比较好睇鲜鸭血(半份-$38)正正常常放落麻辣汤算入味,质感唔似豆腐,都算唔错功夫莴荀片($28-半份)切得好薄摆得好睇,适合放落麻辣锅鲜鹅肠(半份-$68)份量适中,鹅肠爽口,叫全份先会同张图一样挂起,打卡既朋友要留意千丝柏叶(半份-$38)切得好细,唔算太爽口,正正常常,份量比相像中少,只有六件,一定要放麻辣锅先好食
汤底(每位$38)、茶位/酱料(每位$20)
嫩牛肉(半份-$48)
滑牛肉份量算正常,肉质嫩滑,适合放落麻辣锅
时令鲜春笋($48)👎🏻👎🏻👎🏻
鲜鸭血(半份-$38)
正正常常放落麻辣汤算入味,质感唔似豆腐,都算唔错
功夫莴荀片($28-半份)
切得好薄摆得好睇,适合放落麻辣锅
鲜鹅肠(半份-$68)
千丝柏叶(半份-$38)
手打四宝丸(半份-$58)
手打丸有四粒,鲜虾丸、墨鱼丸、牛肉丸、猪肉贡菜丸,牛肉丸似山竹牛肉,其他手打丸都无太大惊喜,同普通虾滑墨鱼滑一样,无太大分别
餐纸有食物落锅时间指标,可以供客人参考,另外门口设智能火锅除味机,尚算细心、试左一次,应该重复再使用多一次效果会更好