2022-11-02
「又不是80年代……」每次去食打边炉都会拣啲主打怀旧风格嘅火锅店,觉得入面啲装修同staff都会零舍有亲切感~而呢间都唔例外,啲卡位特别有怀旧感,同埋啲staff都超有亲切感啊~会成日问我地洗唔洗加汤同埋会好主动行过黎帮我地个锅隔走啲油,服务态度真系200分!🥘冬甫美人锅 $198第一次食美人锅!冇谂过除咗只鸡好大只之外,个汤底仲有好多料,有桃胶、娃娃菜、虫草花、冬瓜等~重点系❗️竟然有花胶‼️🤩 见到啲料都知有养颜又养生~表示唔建议影太耐相🙈只鸡浸太耐会有机会会太熟,咁就可能会整鞋左只鸡了个汤好有鸡味,而且意外地清甜😳完全饮唔出有味精~所以就算系咁饮都唔会觉得口渴~汤底黎讲系超推荐!🧡麻辣shake shake炸鱼皮 $78一见到店员比左碟炸鱼皮,一碗shake shake粉同埋个纸袋我地就忍唔住笑左出声~操作就同shake shake 薯条一样🤣 首先炸鱼皮系新鲜炸起,超级香脆,而且唔会好油~而麻辣粉都好够香辣味,我个人觉得好惹味,不过比想像中辣左少少~但同炸鱼皮都好夹~🐮本地牛肉 手切 $288碟牛肉摆盘真系好靓好吸引😍不过order完之后都真系等左一段时间先上菜,大概系因为即叫即切
🥘冬甫美人锅 $198
🧡麻辣shake shake炸鱼皮 $78
🐮本地牛肉 手切 $288
碟牛肉摆盘真系好靓好吸引😍不过order完之后都真系等左一段时间先上菜,大概系因为即叫即切比我地🤔 油花分铺都好平均好靓,肉质鲜嫩且呈红色~肉味较重,食落口唔会感觉有好多脂肪好肥腻~不过每片牛肉厚度有啲薄同整体都比较细片,所以基本上一个唔觉意唔知几时就会发现…自己已经食左🙈几片一齐食会比较有食牛肉嘅实感!
🤍圣子皇x2 $136
不会话比大家听我第一次打边炉叫蛏子🙈 一条蛏子嘅size都几大旧~肉质超级爽口弹牙🥰 完全冇腥味同埋肉质都好鲜甜😋 超建议order!
🐙五香肉丁墨鱼丸 $58
完全未谂过呢个combination!但冇谂过呢个combination 系work嫁㖞🤩 墨鱼丸食得出都系手打出黎嘅~而且几足料,入面会有粒粒墨鱼肉,所以有多重口感~ 同埋五香肉丁令到成个丸惹味劲多~多咗啲香辣味同埋咸香味,但系同时又冇盖过墨鱼丸应有嘅墨鱼味~ 咬到中间仲会爆五香肉丁汁添🤣
🦐蟹籽虾滑 $98
同其他丸一样咁弹牙~而且真系好有虾味~虾肉满满而且系唔腥𠮶种~蟹籽都好够,所以同虾滑一齐食会增加左成个下滑嘅口感~令到口感更加丰富😋
🧀芝士牛丸 $58
牛丸都有牛肉味~而入面嘅芝士就唔系平时食芝士丸𠮶种,佢系似粒粒芝士𠮶种(唔知大家有冇食过可以直接啪𠮶只粒粒独立包装芝士🤣)所以就唔系拉丝芝士𠮶种,但都好重芝士味嘅
‼️然后,原来食完个边炉之后,呢间火锅店系会送甜品俾我哋㗎😍 而今次就送咗两个好传统嘅甜品比我地-遮仔啫喱 同埋 鲤鱼糖不甩🤩
☂️遮仔啫喱系青柠味啫喱+花奶~十足十以前会喺酒楼食𠮶啲甜品咁,会有个遮仔牙签🥰好精致~
🐠鲤鱼糖不甩系店员会将成旧鲤鱼形嘅(年糕?)放落去啱啱打边炉嘅汤度煮熟佢~成件事我觉得有少少新奇🤣 本来以为唔match,但之后再将熟咗嘅鲤鱼糕蘸满花生碎再放落口,个味道又唔错㖞😆其实同其他糖不甩冇乜大分别~浸过汤都唔会觉得咸/好奇怪~
食完真系会超超超满足🥰而且好少餐厅/火锅店会有甜品送~仲要送两个~而且两个都几好食😚虽然人均少贵,但系我觉得个品质同埋服务真系好好,都值得!