2016-02-12 560 浏览
新正头度度都无开,行去搭车途中经过成发粉面,被佢门口一张手写既「珍品 沙瓜」吸引左,决定入去试试,但可惜沙瓜卖哂,见阿姐力推崩沙,一于试试佢!上网check 左,原来崩沙腩是牛肚皮的腩位,位于牛的横膈膜附近,除左叫崩沙之外,更可以叫爽腩。我咁大个女都未食过爽腩,真系好期待!几分钟阿姐就送来了崩沙腩河喇,牛腩清汤底浓而不腻不咸,吃得出牛肉鲜味,河粉薄薄一条,又滑又软,我喜欢这种河粉质感。到主角崩沙腩,肉质爽而不硬,少少弹牙,肉上面一层薄薄皮包住少少肥膏,油脂味超香又唔会太肥腻,层皮更唔会韧,超好食!食牛腩永远系箍牙朋友的大敌,但呢个崩沙腩既肉丝完全唔会sip哂系牙缝,比贵啲都抵食架!

2016-02-11