2018-08-25 327 浏览
个人很喜欢食放题, 胜在一个价钱享受多款美食, 唔洗就住就住个荷包咁肉赤, 一定够饱! 但放题亦唔系间间质素高, 平时去开果几间虽然唔错, 但总成为了家常便饭既放题式饭堂。今日系我既正日生日, 最后决定拣左The Sky Bar食Semi-buffet。餐厅内灯光偏昏暗柔和, 很有一种浪漫舒服气氛。餐厅中心位设自助吧, 分别有冷盘前菜、沙律、甜品等...而另一边放置了餐汤、面包。入座后第一时间拣main course, 价钱HK$198起, 同样都可以无限享用自助吧美食~价钱亦包括了前菜, 生蚝/海胆青瓜/和牛刺身/原只冻蟹 (每人任选一款) 每款都很吸引呢....野食未上台时, 把握时间先到自助吧自取美食。所有美食都排列得很整齐, 而且长期有店员注意每款食物的去货量, 务求令整个自助吧美食都re-fill得满满每款沙律款式都已准先调味, 想不到连简单沙律都做得很用心套餐既冷盘很快上台朋友选了: 美国珍珠蚝 (6只): 生蚝SIZE都几大只, 蚝味很重, 而且清洁度很高, 每只都食唔到有蚝壳碎而我就拣左 原只冻啡蟹: size有手掌般大只, 餐厅有附上工具方便客人食用基本上不用点任何汁

野食未上台时, 把握时间先到自助吧自取美食。

每款沙律款式都已准先调味, 想不到连简单沙律都做得很用心

套餐既冷盘很快上台
美国珍珠蚝

基本上不用点任何汁酱, 已经非常鲜甜~ 肉质札实, 唔会系死蟹

原只冻啡蟹

我还饮了是日餐汤--蕃茄忌廉汤
杰杰地, 唔会过酸, 甜甜地

Main course:
【海陆拼盘-大西洋龙虾牛柳】HK$338
半只龙虾+一掌心大的牛柳, order了五成熟的牛柳, 表面煎得焦香, 内里渗出血水, 肉质嫩红,
龙虾肉质爽口弹牙, 鲜甜没有未酱汁覆盖, 有少许甘甜蟹羔连带, 超正!!!

海陆拼盘-大西洋龙虾牛柳

【烤肉拼盘-安格斯西冷、羊扒、猪肉肠】HK$298
安格斯西冷牛扒同样order了五成熟, 肉质嫩滑, 肉味重。羊扒不会过重羊膻味, 肉质比牛扒为实肉。 猪肉肠味浓。
烤肉拼盘-安格斯西冷、羊扒、猪肉肠

最后当然再到自助吧拎甜品作完美句号啦~ 呢度既甜品会不定时推出不同款式, 当中只选了部份试试~

焦糖炖蛋: 表面薄脆既焦糖, 可轻轻敲碎, 炖蛋很滑, 蛋味很出

就连中式既冻豆腐花都有~

无论系main course, 什至任食既沙律、甜品, 味道都是平均的好, 令人回味无穷! 绝对会encorn~!
2018-08-20
庆祝纪念