2019-10-18
正所谓天有不测之风云,喺湾仔行下街想揾食嘅时候个天要帮我冲凉~ 即刻就近望一望见到呢间马六,两条友拿拿林冲入去!呢间系连锁东南亚餐厅,都冇咩所谓啦,可能真系同佢好有缘,望下menu 胜在佢有新加坡胡椒肉骨茶,呢个系我favorite,因为近来唔多食淀粉质,嗌咗个kaya就算啦,朋友就叫咗个巴东鸡饭,因为想食油饭就加钱换埋油饭,觉得价钱都唔算贵~肉骨茶有四条骨,汤底真系唔错似返新加坡嘅味,咖央有旧大牛油就肯定好食啦,但成晚最正系朋友𠮶个油饭同埋黑豉油,油饭因为冇落姜黄好淡好淡嘅色,但食落𠮶个油味非常之香但唔腻,结果我老笠咗朋友三分之一嘅饭嚟食;黑豉油我从来都唔系好钟意食,不论新加坡或者马来西亚,觉得除咗得个甜字之外就冇乜特别,但呢个黑豉油又好香 亦都唔系好甜,用嚟点肉骨茶相得益彰!呢个价钱 + 食物质素又唔错,个天落呢场雨可能就系想push我嚟试下呢间嘢~