2018-03-25 160 浏览
一家人出黎食饭,到了铜锣湾的登龙街,呢条街真系好多野食,睇左两睇家人决定食The Point。店员好快就送上水同餐牌,因为有bb瞓著左在bb车嘅关系,分左最旁边的枱给我们,可以放车不用收,几贴心呢。Arugula & pear salad ($118)点了呢款火箭菜沙律试试,真系全盘都系火箭菜㗎,配上啤梨片、核桃同芝士粒,酱汁系黑松露醋。火箭菜苦苦的,但啤梨片同核桃又甜甜地中和番,一齐食好正,芝士又香又滑,再加埋个酸酸地嘅黑松露醋几正呀,个人就好对胃了。Antipasto platter ($148)有四款火腿肉、火箭菜、水牛芝士同黑橄榄,咸咸香香入口回甘几好味,好肥食多两块真系有啲漏,要食番啲火箭菜去下腻,略微水牛芝士有点少呀,只有一人一口,哈哈,我们一家都好钟意食芝士。Truffle mac ($132)黑松露的芝士通粉,好香呀,焗得干身,芝士同杂菌都好多,好正!Four cheese mac ($126)另一款点了四色芝士,相比起来份量比较少呢,但超多芝士,入口全部系芝士,香香滑滑好正呀!芝士控一定要点,大满足!!Smoked salmon ($172)Pizza要了三文鱼口味,

Arugula & pear salad ($118)
Antipasto platter ($148)
Truffle mac ($132)
Four cheese mac ($126)
Smoked salmon ($172)
Pizza要了三文鱼口味,喜欢呢度个微厚饼底,烘得香脆有口感,三文鱼同芝士下得超多,再点埋个温泉蛋蛋汁劲正,好味好味。
Brownie in a pan ($68)
最后就系甜品啦,中间系brownie,超浓朱古力味,苦苦地又香软,旁边系焦糖香蕉加上核桃碎,又甜又香,上面仲有云呢拿雪糕,冰火组合劲正,非常好味!
Tiramisu affogato ($58)
另外仲叫左提拉米苏,咖啡不够浓显得整体有点过甜了,不过芝士忌廉很滑,混合后还不错,也很好吃啦~

好味好满足的一餐,有下次!
2018-03-18