餐厅: 寿々乃
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-10-17 31 浏览
好多时omakase除左期望师傅简单介绍菜式,好多人钟意同师傅饮住酒吹下水,我就有啲怕大家你眼望我眼尴尬揾野讲。 今晚难得遇上咁耐以黎最好倾嘅师傅,亲和力超强,野食同气氛都好好。前菜卖相已经好有诗意,水云清新开胃,沢蟹酥脆香口,汤叶卷内含柔软嘅太刀鱼,豆味香浓。蚬清汤虽然做法简单,连盐都冇落,但真系极度鲜甜,顺菜滑嘟嘟口感好得意。平目刺身本身比较淡,沾上酢橘真系有提鲜作用,少少一块缘侧口感真系唔同啲,爽口有油香。富山县白虾三食先嚟两道,简单白虾刺身已经非常香甜浓郁,炸白虾风味又完全唔同,虽然虾甜味冇咁突出,但虾壳好香口好啱𩠌酒。北海道八爪鱼好巨型,八爪鱼脚切成薄片好幼嫩,吸盘爽脆,配酱油渍wasabi攻鼻得黎构成左我心目中最完美嘅组合。赤贝仲系郁郁吓,爽口清甜。 秋刀鱼大块厚切,接近半只手掌咁大,一啖放入口鱼油好足。三文鱼子真系有惊艳嘅感觉,一入口嘅回弹同卜卜声真系吓到哗咗出声,原来咁多年人系未食过真正新鲜嘅三文鱼籽,直头好似台饮店𠮶啲爆珠咁上下,师傅话系佢哋新鲜拆出嚟,真系值得一试。炸粟米脆皮薄到好似一层膜咁,粟米超甜啖啖肉。白虾三味最终章,炸虾丸令我留下最深刻印象。  一咬落去好似

炸粟米脆皮薄到好似一层膜咁,粟米超甜啖啖肉。

白虾三味最终章,炸虾丸令我留下最深刻印象。  一咬落去好似绵花咁柔软,同时有回弹,唔需要点任何酱汁已经好够味。

金目鲷幼滑甘香,一般火炙做法师傅话系哂料,的确唔洗搞咁多野系最好食。

帆立贝厚得夸张,味蕾受到佢鲜嫩重击。

墨鱼同北海道甘海老都好出色,墨鱼同紫苏叶好夹,三大只甘海老只取中间最厚肉部分,超甜有弹性。

三款吞拿鱼各有特色,一般嚟讲大拖罗以外我都麻麻哋,但靓嘅吞拿鱼原来不论肥瘦都咁好食。 中拖罗已经好够肥,重点系非常软滑完全冇渣。

大拖罗唔使讲一入口啲油就爆晒出嚟,师傅反而特登落啲盐降低油香,鱼油同鱼味之间取得平衡。

吞拿鱼酱油渍虽然系赤身,但够新鲜、入口好滑,师傅话系最矜贵嘅天身,我觉得同中拖罗不遑多让,可以话系我食过最好食嘅赤身。

一开头个蚬清汤饮完之后一直念念不忘,寿司正正用返同一款蚬,几只叠埋一齐口感更加突出爽弹。

海胆唔使多讲,就系最好食最纯粹最甜嘅味道,为今晚留下完美句号。