1K
2019-03-15 332 浏览
今日同M佬去到九龙湾德福广场睇戏,睇完戏就见到呢间似曾相识嘅越南菜,A姐仲话那些年第一次食越南菜,应该就系尝越。今日一于试试多年后嘅味道,睇吓有无重回初恋嘅感觉。法国牛油蒜蓉鸡翼一般嘅越南菜都系牛油鸡翼,呢到就加入咗蒜香,炸到金黄色嘅鸡翼上面铺上大量嘅炸蒜,令味道更有层次,炸得香脆可口,仲有淡淡嘅牛油香,够晒惹味。越式烧猪颈肉猪颈肉够厚身,食落好有口感,仲带有阵阵嘅香茅味,唔错。鲜黄牛脊汤金边粉配料有牛脊肉、白萝卜、金不换、芽菜同洋葱,够晒足料。而汤底有淡淡嘅牛肉清香,再加埋青柠汁同辣椒,成个味更加提升,牛脊肉够软腍,牛肉味浓。原个菠萝咖喱海鲜炒饭菠萝炒饭就食得多,呢个就加入咗咖哩味,味道即刻更有层次。炒饭够镬气,配料有虾、肉松同菠萝等等,够晒饱肚。

法国牛油蒜蓉鸡翼

越式烧猪颈肉
猪颈肉够厚身,食落好有口感,仲带有阵阵嘅香茅味,唔错。

鲜黄牛脊汤金边粉

原个菠萝咖喱海鲜炒饭