2015-10-18 1383 浏览
平时真系好小好小会入元朗, 今日咁岩要入去做野, 做完之后就顺便约个系元朗住的朋友猜我去食下好野。朋友带左我想呢间食韩式铁板烧(佢地叫铁铲烧)。  餐厅的设计都几有特色, 用一个个圆筒做椅, 筒上有软毡, 打开个软毡可以用来放袋, 咁样食完之后个袋都唔会有阵味, 呢个设计都几贴心。DRY FINISH BEER $19来得韩式餐厅, 有一样野系一定要叫的, 就系啤酒.....呢只啤酒小麦味偏浓, 酒味重, 适合配肉类来送酒,加上冰冻地上枱, 大杯酒大块肉, 很爽。铁铲猪手$188 半份2个女仔食量唔算多, 叫左2样野来SHARE, 一个系铁铲猪手, 猪手的分量好多, 切好晒一片片, 吃起来很方便, 侍应还会帮我们烧, 服务周到, 除左猪手, 配料很丰富, 有猪肠,粉丝和辣酱。 猪手好腍和很好入味, 粉丝也吸收了辣酱的精华, 口感弹牙。 比较重口味, 单吃这个会太腻, 但用来送啤酒各饭就真系一流蟹籽手伴饭 $58蟹籽手伴饭, 分量唔算太多。分别有蟹籽, 紫菜和沙拉酱。紫菜香脆,蟹子的分量多, 也很鲜甜, 搅拌后每啖饭也能食到蟹籽, 沙拉酱令伴饭变得湿润, 带有微甜, 增加了蟹籽的鲜味,
朋友带左我想呢间食韩式铁板烧(佢地叫铁铲烧)。

DRY FINISH BEER $19
铁铲猪手$188 半份
蟹籽手伴饭 $58
蟹籽手伴饭, 分量唔算太多。分别有蟹籽, 紫菜和沙拉酱。紫菜香脆,蟹子的分量多, 也很鲜甜, 搅拌后每啖饭也能食到蟹籽, 沙拉酱令伴饭变得湿润, 带有微甜, 增加了蟹籽的鲜味, 十分开胃。

题外话/补充资料: 估唔到而家元朗的餐厅都咁有质数。