2019-01-16
之前系澳洲都食过几次「黄记煌」,觉得唔错,虽然佢系内地大型连锁店,但我就未有机会系内地试,都系同朋友倾计先知原来香港都有开「黄记煌」,今日就带爸爸黎试下!环境位于尖沙咀,位置好方便,位于一楼,全层都系佢,地方唔算特别大,但已经够哂宽敞同埋地方都够哂大,一入去已经闻到好香既焖锅味道,急不及待快啲点餐!餐牌有各式各样既焖锅,但除左焖锅,仲新出左麻辣焖锅,谂左好耐食哂,因为想比老豆试下佢招牌焖锅,但见到佢新出既麻辣焖锅又想试下牛气麻辣焖锅 $198呢款系新出Menu,之前系澳洲食都系食佢既招牌焖锅,今次见到佢有新Menu就试下佢。呢款系采用压力煲烹调,再加入秘制麻辣酱汁,用高压锁佳肉汁同埋令佢更加入味。有别于招牌焖锅,呢个唔会系你面前炒,而系煮好左再端出来,等左大约10-15分钟左右,拣左小辣,「牛气麻辣焖锅」包括左牛仔骨、西冷扒以及配菜,估唔到小辣都非常有料到!我食得辣既人都觉得小辣颇为辣,系先麻后辣,你又唔会觉得辣到喉咙觉得唔舒服,不得不赞,牛肉既份量十分之多,无论系牛仔骨定西冷扒,而且肉质十分嫰且入味,特别系西冷扒,唔算厚身,但食落肉质松化,带股麻辣劲,好正!至于牛仔骨相对上冇西冷口感
餐牌
牛气麻辣焖锅 $198
呢款系新出Menu,之前系澳洲食都系食佢既招牌焖锅,今次见到佢有新Menu就试下佢。呢款系采用压力煲烹调,再加入秘制麻辣酱汁,用高压锁佳肉汁同埋令佢更加入味。有别于招牌焖锅,呢个唔会系你面前炒,而系煮好左再端出来,等左大约10-15分钟左右,拣左小辣,「牛气麻辣焖锅」包括左牛仔骨、西冷扒以及配菜,估唔到小辣都非常有料到!我食得辣既人都觉得小辣颇为辣,系先麻后辣,你又唔会觉得辣到喉咙觉得唔舒服,不得不赞,牛肉既份量十分之多,无论系牛仔骨定西冷扒,而且肉质十分嫰且入味,特别系西冷扒,唔算厚身,但食落肉质松化,带股麻辣劲,好正!至于牛仔骨相对上冇西冷口感咁好,但都唔会有渣同唔韧,两者都十分高质。
而配菜都唔差,有红萝卜、薯仔、粟米,薯仔煮左好耐都唔会煮到烂哂,食落薯味十足,冇吸到辣汁令我觉得更好食!而粟米味道就好搞笑,先系麻辣,食到最后就系本身既甜味。
食完本身个焖锅就可以加汤做打边炉!
三黄鸡件 $68
系我既定印象之中,觉得黎「黄记煌」一定要食佢既鸡,所以配料就点左碟「三黄鸡件」。估计约四分之一只鸡既份量,上枱见到鸡件色水都几好,算新鲜,不过食落就平庸,普普通通冇咩特别,亦唔算索汁。
炸响铃 $42
食得麻辣锅又点可以唔食啲索汁既配菜?第一时间紧系要叫响铃,佢呢款响铃似系平时火锅店或者自己去买到果啲,应该唔系自家制,正正常常。
鲜虾 $88
有6只,每只大小平均,都算几大只,烚一烚就食得,可惜可能唔够新鲜,肉质都系一般。
云南红薯粉 $30
除左响铃,另一个食麻辣锅必点既当然系红薯粉!呢款红薯粉比较幼,唔算宽,好快就熟,加汤加左几次之后先落红薯粉可以冇咁油,食饱之后再食红薯粉先够喉。
芒之恋 $42
爸爸想食个甜品,估唔到呢到同「许留山」合作,有「许留山」既芒果「手作甜品」系列。叫左个芒之恋,即系乜都有,有小丸子、西米捞、糯米糍,食完辣再食啲冻冰冰既甜品系舒服既。
总括黎讲,今次试左佢既新Menu,食得辣之人好岩,因为真系煮得好入味,色、香、味俱全,肉质又唔会煮到老哂,同佢招牌焖锅一样食过难忘,有机会同屋企人再黎比佢地食返招牌焖锅!
题外话/补充资料:
留意:前菜$10/碟、 水 $6/壶