2014-04-05 4294 浏览
记得n年前, 友人带我嚟呢间冰室, 好彩佢系女仔, 因为嚟间冰室, 系要行唔记得系夜总会定酒店的后楼梯, 虽然条后楼梯唔算太恐怖, 但你系唔会估到地库下面有间冰室lor~~难得今日出开嚟尖咀, 就返嚟回味一下佢呢度的茄牛通~平时我系一定唔会出街食汤通粉, 因为好难食, 通常都煮到又烂又林, 又要配火腿, 但嚟呢度, 我反而会叫通粉, 佢系用有坑绦果种通粉, 虽然唔系煮得好好, 但起码唔会一pet嘢, 而且配佢个茄牛汤, 真系超正~ 佢d牛肉似系鲜牛肉, 几有牛味, 不过得果几块仔, 唔够喉, 个汤系好有茄味, 又唔会太杰, 我平时真系唔会连汤都饮埋, 但呢度真系饮到清碗~不过佢个份量唔系太大, 就算饮埋d汤, 其实都唔系好够饱, 所以又叫多一碟炸双丸, 真系即叫即炸, 因为都等咗几耐, 又系衰在份量唔多, 其实我n年前都有食过, 记得都系得几柆, 但太多年冇食, 唔知佢份量有冇少到? 炸牛丸同炸鱼蛋每样都系7粒, 系切开咗一半的7粒, 唔知系咪方便佢炸, 咁样会易熟d, 所以全部切开半粒, 真正成碟炸丸, 其实只系得7粒完整的丸, 只能吊你胃口, 系唔饱的, 而且佢炸到唔似丸, 似炸豆

难得今日出开嚟尖咀, 就返嚟回味一下佢呢度的茄牛通~

番茄牛肉面/通
不过佢个份量唔系太大, 就算饮埋d汤, 其实都唔系好够饱, 所以又叫多一碟炸双丸, 真系即叫即炸, 因为都等咗几耐, 又系衰在份量唔多, 其实我n年前都有食过, 记得都系得几柆, 但太多年冇食, 唔知佢份量有冇少到? 炸牛丸同炸鱼蛋每样都系7粒, 系切开咗一半的7粒, 唔知系咪方便佢炸, 咁样会易熟d, 所以全部切开半粒, 真正成碟炸丸, 其实只系得7粒完整的丸, 只能吊你胃口, 系唔饱的, 而且佢炸到唔似丸, 似炸豆卜的口感, 唔实在, 好空荡咁~ 不过d牛丸就有少少膻, 鱼蛋就有少少腥, 点咗d喼汁就好少少咁啦~
炸双丸
通常都会叫汽水饮, 因为系难得的支装, 但今日只系叫咗杯冻奶茶, 又几ok, 同茶餐厅果d差不多, 几香茶味~
冻奶茶
2013-09-04
$54.5 (下午茶)
番茄牛肉面/通