2014-01-18
2013.12.20(五)PANTRY Bread&Pastries蓝莓芝士积木蛋糕 $48一切都系由12月份出版嘅饮食男女开始我嘅甜品生涯,距其中有一页系介绍积木蛋糕,我见到之后心动了!所以本书入面介绍咁多款甜品入面,我最先试就系依个蓝莓芝士积木蛋糕。距除咗有蓝莓芝士味之外,颂有芒果慕丝、红桑子乳酪慕丝、青柠奶冻。有四款比你选,因为系依四款口味入面我觉得蓝莓芝士系最安全,我就选咗距黎试。个蛋糕又好食又可爱,价钱同份量都好合理。距有三层蛋糕,一层蓝莓果馅,其他都系蓝莓芝士慕丝同饼。个蓝莓果馅好特别,距系介呼于果jam同啫哩之间。食落去有啲蓝莓汁爆出黎之如又有啲咬口。唔好以为蓝莓果馅配蓝莓芝士慕丝好死板,其实系真系好衬,再配其他口 味就无依个效果。因为蓝莓芝士慕丝同蛋糕嘅份量啱比例,所以唔会因为太多芝士慕丝而腻。甜度到啱啱好。整体上成个蛋糕个蓝莓味都几重,几好食。会再去食过!^^
PANTRY Bread&Pastries
蓝莓芝士积木蛋糕 $48 一切都系由12月份出版嘅饮食男女开始我嘅 甜品生涯,距其中有一页系介绍积木蛋糕,我见到之后心动了!所以本书入面介绍咁多款甜品入面,我最先试就系依个蓝莓芝士积木蛋糕。 距除咗有蓝莓芝士味之外,颂有芒果慕丝、红桑子乳酪慕丝、青柠奶冻。有四款比你选,因为系依四款口味入面我觉得蓝莓芝士系最安全,我就选咗距黎试。 个蛋糕又好食又可爱,价钱同份量都好合理。距有三层蛋糕,一层蓝莓果馅,其他都系蓝莓芝士慕丝同饼。个蓝莓果馅好特别,距系介呼于果jam同啫哩之间。食落去有啲蓝莓汁爆出黎之如又有啲咬口。唔好以为蓝莓果馅配蓝莓芝士慕丝好死板,其实系真系好衬,再配其他口 味就无依个效果。因为蓝莓芝士慕丝同蛋糕嘅份量啱比例,所以唔会因为太多芝士慕丝而腻。