2024-02-29 98 浏览
(回忆系列第二集)拒绝帮衬老麦多时,因为份量愈嚟愈少,由其系猪柳汉堡同薯饼! 价钱不停加但份量不停减,被迫放弃!但系..... 不竟..... 老麦都陪伴住香港人成长,当然包括我啦! 不少小朋友阿妈都未认得就已经认得老麦个 Logo,所以..... 做回忆录,少不免都要讲吓老麦.四十年来,边间店舖嘅老麦仍然生存,记忆中..... 我只系记得太子哩间上二楼嘅老麦! 当然可能有其他分店,但当年我无帮衬过又无去过又无印象,所以暂时只打算写哩间.又回带返去四十年前,由老麦店舖望出去嘅风景,对面始创中心前身系两间戏院,无记错的话一间叫丽声一间叫凯声,当然帮衬过但忘记睇咩电影,联合广场前身系一间叫大大百货公司嘅总店,联合广场同始创中间系油站,依家已变成公园.当年老麦店舖其中一个特色系正方形唔系木质嘅木纹地板,深圳黄贝岭有间老麦,之后转手做咗小笼包店,但地板仍然系旧老麦地板,总系格格不入,餐厅买小笼包,地板系回忆汉堡包! 而太子哩间分店地板亦已经唔系当年木纹地板,转为白色地板.今次嚟帮衬,当然系点最不满嘅猪柳蛋汉堡,睇吓有无好转,另外炸鸡细只到好似炸乳鸽,又睇睇份量如何先? 而老麦亦不负众望,猪柳蛋
(回忆系列第二集)

今次嚟帮衬,当然系点最不满嘅猪柳蛋汉堡,睇吓有无好转,另外炸鸡细只到好似炸乳鸽,又睇睇份量如何先? 而老麦亦不负众望,猪柳蛋仍然偷工减料,网上已经被网民话变成马卡龙都系唔改! 上层同底层面包份量明显唔同,上层明显大缩水,有相有真相,甚至依家连块猪柳都无咩味!
唔俾负评已经算系咁.

炸鸡原身一定系只BB鸡仔,上脾长度只有一包泰式酱嘅 size,而且味道带辣,小朋友可能唔多 like.

总之点个巨无霸啦,因为巨无霸更贴题,四十年前巨无霸有首打油诗㖭,不过无啦.... 都唔再打算帮衬......

(注:回忆系列系揾一D小弟系四十年前曾经帮衬过或遇见过嘅餐厅,不论好味与否,不论是否已转名转手.)