2023-04-24
1973 浏览
以前大学嘅时候都黎过呢间韩式BBQ唔少次!但毕业之后真系无咩经过呢边,最近咁啱经过附近发现原来呢间充满回忆嘅烧烤店仲系到,就约左几个朋友过黎食dinner回忆一下.酱油海鲜拼盘酱油拼盘一共有3款海鲜,讲到酱油海鲜一定唔少得signature酱油蟹!除左酱油蟹外亦有酱油鲍鱼及酱油虾.当日嘅酱油蟹超多蟹羔!!入口充满啖啖浓厚蟹羔甘香,将蟹羔配搭紫菜饭拌匀再食,每啖都充满鲜甜嘅蟹香.鲍鱼及虾嘅肉质弹牙结实,而且唔会过韧,同样吸晒酱油汁嘅香气令鲜味更突出.韩牛拼盘讲到韩烧当然要烧韩牛!韩牛脂肪分布平均且带住浓厚肉香,烧香后都唔会觉得好油腻!肉质嫩腍而且juicy,带住牛脂甘香.拼盘由腹胁肉,胸腹肉及大理石牛板腱肉组成,韩牛色泽光鲜又红润,每件都相当厚身,质感十足.韩牛经烤香后,以新鲜爽脆嘅生菜包住烤香嘅韩牛,清爽又解腻.和豚腩肉除左韩牛外,经典嘅五花腩同样唔可以miss!!以日本豚腩肉带出又香溢嘅豚脂香,一层肥肉配以一层瘦肉嘅口感邪恶得黎又满足.烧成金黄色嘅豚腩外层脆卜卜,内里弹牙又充满豚脂香得黎又唔过油腻.韩籍oppa仲会过黎帮手烧之余又介绍韩式食法,由于豚腩肉嘅脂肪含量较高,所以韩国人平时
酱油海鲜拼盘
韩牛拼盘
和豚腩肉
除左韩牛外,经典嘅五花腩同样唔可以miss!!以日本豚腩肉带出又香溢嘅豚脂香,一层肥肉配以一层瘦肉嘅口感邪恶得黎又满足.烧成金黄色嘅豚腩外层脆卜卜,内里弹牙又充满豚脂香得黎又唔过油腻.韩籍oppa仲会过黎帮手烧之余又介绍韩式食法,由于豚腩肉嘅脂肪含量较高,所以韩国人平时会再系烧盘内加入拌菜去吸走豚腩嘅油脂,吸过豚脂嘅拌菜会变得更香之余豚腩亦变得无咁油腻.
猪皮
烧猪皮应该系我最爱嘅韩烧配料之一!烧得脆卜卜得黎又充满烟韧嘅胶原感.烧香后带微微焦香,沾上少少黄豆粉后增添左一份清甜豆香同时又解腻.
水冷面
每次食完热辣辣嘅烧肉后最期待嘅一定系食返碗冰凉嘅水冷面.酸酸甜甜嘅冷面汤刚好中和肉嘅油腻感,食完烧肉食返啖冷面令成个人变得清爽.