2022-02-19
1961 浏览
📍Pirata地址:湾仔轩尼诗道239号29-30楼大家都知我系Pirata Group嘅fans👺 因为真系好好食,服务又好坐得舒服,之前我都同大家介绍过嘅The Pizza Project其实都系呢个集团旗下🍕我上次生日就系嚟呢间食咗frunch,食完都觉得几满意,琴日系星期六,忙咗成个星期想放松下心情,畀自己放假,于是就同朋友再嚟Pirata享用佢哋嘅weekend brunch🤤价钱系$348 (+10%) 一位😆前菜系包咗4款,首先上菜嘅系餐包同埋两款cold starters - truffle Caesar salad 同埋Pirata Cold Cuts Selection,cold cut有24个月风干火腿、意大利香肠、莎乐美肠同percorino,个人觉得火腿都几有咸香味🤤钟意饮酒嘅都可以加埋Free flow (+$198)有5款酒,啤酒红酒白酒香槟同cocktail都有🤣饮吓酒食吓ham & cheese 真系有种weekend 叹嘅感觉🤪跟住落嚟就系上热嘅前菜,Signature M.M.M.系佢哋嘅招牌starter🤩肉丸用咗牛肉、猪肉同cheese整,所以
地址:湾仔轩尼诗道239号29-30楼
跟住落嚟就系上热嘅前菜,Signature M.M.M.系佢哋嘅招牌starter🤩肉丸用咗牛肉、猪肉同cheese整,所以食落去系劲香肉味,而且因为有啲cheese所以令个味道层次更加丰富😆
其实食完前菜都饱咗6成🤣主菜方面同朋友一人拣咗一款,Wagyu Beef Cheek (+$38)真心💯推介,因为一切落去根本唔洗用力就知道佢哋煮得好软淋,一放入口就feel到啲牛味系口到爆发出嚟☺️ 配菜嘅parsnip puree都打得好滑,比起出面畀啲普通嘅薯蓉更加有诚意😚 虽然系比其他main course贵少少,但系个人觉得几值得加钱试吓呢个😝
朋友之前食过佢哋嘅black truffle tagliatelle觉得好好食,所以另一款main course嗌咗呢款🍝其实好出名食意粉嘅Pici都系佢哋集团旗下㗎,所以对佢哋啲意粉都好有信心🤑意粉做到al dente,而且好挂汁,加埋舖满面嘅松露片,食落口真系啖啖松露味,啲汁都好够creamy😋果然冇介绍错🤣
Dessert上次嚟食咗好好食嘅tiramisu,今次嚟就梗系要食Pirata Group 另一个招牌Panna cotta🍮奶冻真心超滑而且奶味好重👍🏻加埋果酱酸酸甜甜咁超夹🥰
另外想特别赞嘅一点系,当日有一枱生日,个staff仲弹结他同佢唱live生日歌同埋影polaroid📸真心欣赏呢到嘅staff好热情🤍 餐厅嘅服务令人有宾至如归嘅感觉真系会好加分👍🏻
总括嚟讲,呢到食物质素、环境同服务都非常好,而且系非常正宗嘅意大利菜😍用餐体验好令顾客真系有种可以系星期六日放慢脚步嘅感觉,系到饮吓酒,吹吓水,享受一个悠闲chill吓嘅weekend~叉足电可以迎接新嘅星期🤪