2023-10-10
话说有时放大假,就会做外卖赚外快,第一次我嚟呢度等咗好长时间先拎到份外卖。发现原来店员真系好用心咁装饰外卖餐盒,真系令人感受到他们的用心。平时我做外卖都习惯同店员聊下倾下计,佢哋佢哋嘅理念,话如果外卖餐盒开得靓仔同开心,食落去自然都会开心啲!我好欣赏呢个理念,所以今日决定亲自去试试!我叫咗个午餐,有香脆盐酥鸡、卤肉椒麻拌面,加多个山茶花乌龙!首先,我要讲下个盐酥鸡。佢个外皮炸得好香脆,一咬落去就有个脆脆嘅口感,咬落去一啖接一啖,真系停唔到口!盐酥鸡肉质鲜嫩,每一块都带有香气同口感。佢嘅调味刚刚好,唔会太咸,啱啱好,好好食!卤肉椒麻拌面都好吸引我。面条有弹牙嘅口感,配上卤肉同埋麻辣酱汁,味道好丰富。卤肉好滑好嫩,入口即化,麻辣酱汁带点辣味同麻感,加埋葱花同花生碎,令味道更加出色!我真系一口接一口,完全停唔到手!最后,跟餐叫咗杯山茶花乌龙。非常清香,带有淡淡的花香,饮落去好解渴。呢个丰富嘅午餐真系开心。