2022-04-01
今次本人生日,男友又左揾揾右揾揾带我去试新野。虽然呢间铺头新新地,不过睇相又唔错㖞,咁就一于试下啦。由于晚巿冇堂食嘅关系,佢地全日都有lunch set。我地叫左个烧A5和牛西冷定食、极上海鲜丼、串烧烟熏明治芝士、串烧免治鸡肉软骨同柚子酒。先嚟头盘,有烟火腿同木耳沙律。火腿烟薰过之后好香,而木耳沙律加左醋酸酸地,几开胃。之后就黎串烧啦。呢个原块烟熏芝士真系比较少见,因为通常出面食嘅都系炸芝士,或者系芝心丸入面啲芝士酱个类,好少会原块芝士俾你,所以呢个真系好值得试。不过一定要趁热食,冻左就系冇咁软身冇咁好食架啦😉串烧免治鸡肉串烧,正常发挥汤,正正常常,唔会过咸,好似冇影到酒,酒精成份低,我地都系用黎过下瘾食完头盘同side dish,又讲下main course。A5和牛烧得岩岩好,唔会过熟,入口即融,油脂分布得好。极上海鲜丼入面有好多料,一啲都唔失礼!有牡丹虾、松叶蟹肉、三文鱼籽、海胆、呑拿鱼、呑拿鱼腩、油甘鱼、海带。啲饭仲要加左饭素系入面,变得好惹味!啲食材系绝对食得出好新鲜,我觉得咁嘅价可以一次过食到咁多款鲜味海鲜系值!食晒main course,waiter开始问餐茶要咩,咁我拣
串烧免治鸡肉串烧,正常发挥
汤,正正常常,唔会过咸,好似冇影到
酒,酒精成份低,我地都系用黎过下瘾
食晒main course,waiter开始问餐茶要咩,咁我拣左咖啡。系呢,睇左咁耐,我仲未讲到底系边一个原因令我写呢个食评。登登登登…就系杯咖啡…隔离嘅奶!W H A T?呢到唔系coffee shop㖞,同埋奶可以有几特别呢?你地有所不知啦,因为…啲奶系热架😂嗱我系认真嘅。就系因为佢唔系coffee shop/西餐厅都识得咁贴心serve热奶,唔会沟冻啲咖啡。再加上最近去四季Argo食自助早餐个阵都系serve冻奶嘅时候,更加令我对呢间辉刮目相看!仲有佢只杯都好靓,绝对有洋食嘅感觉!😊
食完一餐咁满足,点可以唔用甜品作结束呢?雪糕有三款口味拣,豆腐、芝麻、抹茶。最后拣左呢两款。豆腐味道清新,芝麻味道唔会太浓厚,衬埋红豆同杏仁片好夹。
总结黎讲,呢间楼上店绝对有惊喜呀。无论有特别庆祝或者想奖励下自己都不妨黎试下~