2019-02-12 2826 浏览
又到大闸蟹季节,一班朋友年年都会上来一齐大快朵颐,上年因为安检问题已经无食一年。今年就迟左一个月先有得食。仲要系北海道蟹,真系等到颈长,虽然都知道北海道系无咁好食,不过唔理了,食左先讲。唔系间间都有正式入口证,上网 check 左先好订。上团购网买左几张券,一人三只。有大有细,不过唔知点解次次同只蟹仔除左绳都觉得缩左水咁。所以最小买四両起,三両以下系太细了,无啖好食。朋友另外带左太雕酒来,虽然酒精味几浓烈,但原来加粒话梅系好易入口,女仔都饮到,而且仲同大闸蟹出奇地夹。选蟹方面,记住九雌十雄,即九月食蟹乸,十月食蟹公,因为佢地系唔同月份发育。蟹膏唔同时候多少唔太。煮起啲膏系又香又滑,送饭定系斋食都一流。不过始终无阳澄湖大闸蟹咁煮,北海道就袋住先啦。

2018-11-18
5 分钟 (外卖自取)