2017-10-03
容许我讲:一流嘅位置, 九流嘅食物!连续三年嘅国庆日都去咗不同嘅酒店食自助餐同睇烟花。今年嘅经验可以话系最差。卫生差其实大时大节食自助餐都预咗同人迫同埋质素参差啲。但系今次我觉得系卫生都好差。其实睇到佢成晚嘅员工都系见习生居多。我哋食烧烤嘅时候就见到佢用同一个钳夹啲生嘅带子,再用同一个钳夹D熟嘅鱼俾我食。其实呢一个系好普通嘅卫生常识,生同属嘅食物要分开处理。自助餐啲食物碟上面有好多水,作为一间四星级嘅酒店,系咪应该花啲钱去装置一啲暖碟嘅机呢。食物味道差,选择少沙律嘅选择就系几种菜自己mix.冷盘嘅食物海鲜种类尚算可以但,但系味道好难食。我攞咗几只蟹钳拆开出嚟,啲肉系实、完全冇晒水份。老实讲即食蟹柳都好食过佢。唯一可以赞嘅系啲即开生蚝,好新鲜但系每次只可以攞两只。传统烧西冷欠奉,有个炉端烧牛肉我哋攞咗两次,第一次啲牛肉系烧好晒摊喺度:冻嘅,其实可以攞灯照住姐。第二次攞系喺个炉烧紧嘅,结果都只系䁔而唔系而热㗎。刺身寿司亦都值得一提,啲刺身切完系出紧水。最特别系佢有一个好似蛋糕咁大嚿嘅寿司,我每一次经过都会谂究竟有乜人去食咁大旧寿司?食完应该乜都唔使食。所以成晚我都见到𠮶几旧寿司系冇人攞过。
卫生差
食物味道差,选择少
沙律嘅选择就系几种菜自己mix.
甜品就更加不堪入目,啲蛋糕系迟到切到歪嚟歪斜。睇到都已经无食欲。结果选择咗食雪糕。
总括来讲$638, 我会认为佢应该将$300放咗佢系烟花。个buffet最多值$338; $200系比D蚝。
不过睇烟花安排系OK嘅,食完安排左大家去宴会厅睇烟花,凉住冷气唔使咁辛苦又唔使淋雨。