2024-07-22
《大师傅粥品 - 大埔》记得以前太和商场有一家粥店,屋企人成日收工都会买煎堆番黎比我食😍自从无左间粥店就无得再食啦😭不过几年后既今日,太和又开番一间新既粥店,果日屋企无煮饭,我同屋企人就走左去试下佢啲粥,同埋大家都喜欢食既煎堆🤓以后搭火车番屋企既日子又可以买番去比屋企人食啦😎💁🏻♀️黄沙猪润粥 $38我Daddy既至爱,猪润处理得几好无腥味,咬落软身爽口无筋,入面仲放有姜丝癖腥,粥既质地算系较为浓稠,食落绵滑💁🏻♀️生滚粉肠粥 $38都系我Daddy既至爱,我地叫左两个粥三个人share,再另外叫不同小食😜粉肠要处理好烦,所以我地多数到外面餐厅先食,佢既质地比较韧身少少,食落有粉感又唔会苦涩,都有几多条粉肠架💁🏻♀️虾米肠 $19妈咪每次必食,虾米肠系蒸既果种,酱汁可以按自己喜好去调配,我就会落大量芝麻酱同甜酱啦,虾米味几香,如果系煎肠粉就更好啦😉💁🏻♀️炸两(大) $20我每次食粥都会叫既炸两,佢入面既油炸鬼系偏脆少少的,外皮唔会太厚,我都系喜欢狂落芝麻酱😉💁🏻♀️煎堆 $10煎堆大大旧够晒脆身,个皮稍为厚左少少,不过如果钟意食烟烟韧韧嘅感觉会几满足的,甜甜地又有芝麻香,不过食得多会
💁🏻♀️黄沙猪润粥 $38
💁🏻♀️生滚粉肠粥 $38
💁🏻♀️虾米肠 $19
💁🏻♀️炸两(大) $20
💁🏻♀️煎堆 $10
煎堆大大旧够晒脆身,个皮稍为厚左少少,不过如果钟意食烟烟韧韧嘅感觉会几满足的,甜甜地又有芝麻香,不过食得多会热气啊😅但我地食左两个😝