2024-10-08 0 浏览
好耐冇食过凑凑锅,之前嚟亲都系食麻辣鸭血汤底,但系其实佢哋有好多唔同嘅特别汤底,趁住佢哋而家做紧国庆优惠,升级咗啲汤底都唔使加钱,所以试吓其他嘅汤底。除咗多咗好多新嘅汤底之外,原来仲多咗一啲海鲜炸物小食,我哋拣咗个香酥蚵仔嚟试吓,完美还原台式风味。而汤底方面我哋叫咗个日式海带鲣鱼汤拼姜子酸汤锅。佢呢两款汤都会额外再配咗一样食材,鲣鱼汤配嘅系新鲜嘅蚬,而个子姜汤就跟咗个皇帝菜。同埋鲣鱼汤不嬲都系好夹,因为都系清清甜甜。而呢个子姜汤配皇帝菜亦都好特别,因为个汤底本身酸酸地大少少辣,啲皇帝菜放完落去之后会索晒啲汁,都几开胃㗎。个子姜汤底仲跟咗两粒心心嘅鱼蛋,真系好有情调㗎。如果鲣鱼汤除咗一大堆木鱼之外,仲有一啲新鲜大大条嘅海带,所以真系超级鲜甜。打边炉嘅料我叫咗个海鲜拼盘,包括五样海鲜,有鳝片,鲜虾,扇贝,鲍鱼同大蚬。啲海鲜都唔细架,样样都好新鲜,同个鲣鱼汤就最夹啦。肉类方面,我哋叫咗个牛板键,都好靓㗎,仲肥瘦均匀,啲雪花几养眼,不过就留意个火候,如果唔系好快变韧。另外仲叫咗个黄喉,因为佢系厚切,所以渌耐少少都唔怕,仲系好爽脆。另外我见到有一样嘢叫做猫爪虾滑,嚟到先知原来系个造型可爱嘅虾滑,

另外我见到有一样嘢叫做猫爪虾滑,嚟到先知原来系个造型可爱嘅虾滑,食落亦都好惊喜,因为佢唔止睇得仲好好味,因为真系超级弹牙。

除咗打边炉嘅嘢好味之外,原来佢而家除咗生果同埋肉碎饭之外,仲多咗一啲凉拌小食。今晚嘅系有麻辣鱼皮同埋麻辣鸡髀菇,呢两样嘢都好好味。

饮品方面,见佢都有啲新嘢,因为佢而家做紧国庆七五折,所以都叫嚟试吓。其中佢有将果茶crossover生可乐,我哋就试咗个蜜桃味,都几得意,唔系好甜,不过我又觉得唔系好够气。

另外仲叫咗杯抹茶开心椰,不过佢啲抹茶味好浓,我就唔系好饮到开心果同埋椰奶嘅味道,但系对于钟意抹茶嘅人就应该好OK。

最后佢哋不嬲都会喺用餐后送一杯沙冰俾你做甜品,今晚嘅系菠萝沙冰,中间仲有果肉添,成为一个完美嘅结尾。

2024-10-03