2023-08-03
🇭🇰✨土瓜湾潮汕特色车仔面店第一次系车仔面店食到潮汕小食,例如汕尾小米粿、马鲛猪肉丸、牛筋丸、鱿鱼丸,都几特别,而且真系好食!舖头干净、姐姐有礼貌、座位唔算狭窄,已经成为我嘅土瓜湾食堂!😚① 滋味无穷紫菜四宝 $39🔹即潮汕手工小米粿、汕尾马鲛猪肉丸、特级濑尿牛筋丸、有鱿鱼嘅鱿鱼丸各两粒🔹最正系佢哋嘅汤底!🤤汤底以猪骨汤及鸡汤熬成,鸡汤浓郁,软骨组织释出满满胶质。🔹第一次系车仔面店食到潮汕小米粿,外皮以蕃薯粉搓成,烟韧弹牙,馅料以五花腩及大地鱼打成,都几香😋🔹其他丸都够爽弹,粉感少;「有鱿鱼的鱿鱼丸」有惊喜,味道清淡带鱿鱼香,咬开一半,真系见到好多粒切成细粒嘅鱿鱼👍🏻② 咖喱三宝 $36🔹咖喱汁唔系沟粉制出嚟,有细个推车仔个种咖喱味!😍唔会死辣死咸,鱿鱼、牛柏叶都好新鲜,鱼蛋来货好,口感有啲似鱼腐,因为鱼肉多过面粉👍🏻③ 香辣单骨鸡翼 $26🔹鸡翼系即叫即炸,姐姐话系师傅嘅坚持🫡所以落单嘅时候都有讲明炸嘢要等等;鸡翼唔算辣,皮脆肉唔柴④ 生炸手工韭菜饺 $26🔹饺子系姐姐每日现包,好香韭菜味🤤⑤ 车仔面🔹嗌咗猪大肠 ($12)、生炸猪扒 ($15)、酸斋 ($9),最钟意猪大肠,干净
✨土瓜湾潮汕特色车仔面店
① 滋味无穷紫菜四宝 $39
② 咖喱三宝 $36
③ 香辣单骨鸡翼 $26
④ 生炸手工韭菜饺 $26
🔹饺子系姐姐每日现包,好香韭菜味🤤
⑤ 车仔面
🔹嗌咗猪大肠 ($12)、生炸猪扒 ($15)、酸斋 ($9),最钟意猪大肠,干净冇骚味又唔韧,但又保留到少少脂肪😋
📍 一喜车仔面 (土瓜湾)
土瓜湾北帝街31号地下