2024-09-12
今日同奴才爸去到土瓜湾觅食,听陀地朋友介绍呢度有间好正既快餐,我地就一于去探下睇下系咪真系咁正🤭Lamb Shawarma 🐏🥙 Shawarma沙威玛比较常见系中东地方(叙利亚、黎巴嫩、巴勒斯坦、约旦)有既快餐小吃,大家叫开既Kebab呢个名只系以讹传讹,下次知道记得唔好叫错啦😉呢个沙威玛虽然食落有啲捩hea但真心好正🤤我地叫左少辣,微微辣仲更加惹味,入面羊肉味唔算好臊,再加上蕃茄生菜酸青瓜同洋葱等配料,增加沙威玛口感😋酱汁入面有其中一款酱汁都几特别,就系Tahini Sauce,Tahini是中东、北非、希腊一带很普遍的一种酱料,中文俗称中东芝麻酱,令到成个沙威玛味道更丰富🤤Chicken Pizza 🐓🍕 Pizza上面嘅鸡肉系免治鸡肉,而酱汁底就系蕃茄酱,仲有蘑菇喺上面🍄🟫食落仲好香架😋听店员讲佢哋嘅Pizza底系自己手搓,所以食出嚟比较烟靭软熟唔会干争争,老母就最中意食呢种pizza底🤤🤑 人均消费:~$100🤩 推荐指数:8 / 10📍 餐厅资料:SHADI (土瓜湾)土瓜湾谭公道108-114号云天大楼地下A号舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:
Lamb Shawarma 🐏🥙
Chicken Pizza 🐓🍕
🤑 人均消费:~$100
🤩 推荐指数:8 / 10
📍 餐厅资料:SHADI (土瓜湾)
土瓜湾谭公道108-114号云天大楼地下A号舖
喜欢我的食评请Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie
#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去处 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #土瓜湾美食 #西式快餐 #Shawarma #沙威玛 #SHADI