📌 朱敏记桑拿菜 - 土瓜湾马头围道103-105号新华大楼地舖🗓(8/10) 星期日 ⏰ 晚上6:30左右 💈特式:讲开土瓜湾美食,鸡煲/火锅我就首推「品记」,但讲到酸菜鱼/大排档小炒/农村菜,我就会推介「朱敏记」。当日我系打紧🎱号风球,天文台仲话准备挂9号,我订咗枱但都惊佢地唔开,点知老板娘霸气话1年365日咩风球都照开,型👍。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:我都佢地餐厅算系咩菜系,因为大排档小炒/东北菜/川菜/湘菜/农家菜/家乡菜,佢地样样都有,而家等我同大家讲下🔥味道先。豉椒炒蛏子王 - 呢度系4只蛏子王嘅份量,蛏子王size好大只,炒得好香好够镬气,比出面坊间大排档做得更出色。椒盐九肚鱼 - 呢个系我女友去亲必叫之一,佢话出面食过咁多间椒盐九肚鱼,佢呢间系最好食,炸得又脆,浆又薄,九肚鱼又新鲜,份量又多,无可挑剔。蒜蓉粉丝蒸吊桶 - 呢个就系我自己去亲必叫之一,吊桶只只都新鲜大只,垫底粉丝又多又索味,成个𩠌配啤酒一流。凉拌莲藕尖 - 莲藕尖唔系度度有得食,所以嚟亲都会嗌,当系前菜又得,当系小食又得,莲藕尖粒粒爽口,味道酸辣得宜,都系用啤酒好夹。酱油炒饭 - 呢个
🗓(8/10) 星期日 ⏰ 晚上6:30左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

豉椒炒蛏子王

凉拌莲藕尖

酱油炒饭 - 呢个炒饭比出边好多大酒家出色,个饭底炒得够干身,我最钟意睇用匙羹「毕」起时,每粒好似沙粒咁流返落嚟,完全做到粒粒分明,成个炒饭亦唔会有过多油留喺个底度,真系功夫十足。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 餐厅有普通罐装汽水,支装啤酒等等。另外,佢哋仲有大0茶同大0乐,杯野饮份量仲多过一支大啤酒。

🍽环境:餐厅装修就普普通通,因为始终系做街坊生意嘅大排档,环境就一定唔系高级,但都叫正正常常咁啦,而且有时坐满人都会几嘈,不过如果怕嘈佢地仲可以book VIP房。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服务:餐厅老板几乎每日都会喺度,见佢同啲顾客有讲有笑,做事亦亲力亲为,所以感染到啲员工都好亲切,整体气氛算唔错。

💰💸价钱:当时咁食,叫咗5个菜,1支啤酒,1杯大0乐,埋单都唔洗$7️⃣0️⃣0️⃣,可能始终佢哋都系做街坊生意多,所以定价唔会话好贵。

🐲💬总结:因为呢间大排档对我嚟讲好就脚,而且食物质素高,最好仲要365日无休息,所以我都会周不时去帮衬。

推荐指数:❤️❤️❤️❤️❤️
2023-10-08