2022-12-22
前几日,去左土瓜湾探朋友,所以一齐去左食晚饭,佢同我讲启岸有间西餐唔错,就去左食la,餐厅装修都唔错,好舒服,人流8点几食都叫唔错,我地好好彩有卡位座,仲可以睇到下外面的景观,虽然系大马路,但系因为落地大玻璃窗,感觉好舒服。我地拣左两个餐,一个西西里海鲜pizza,一个青酱杂菌意大利粉,套餐跟左两个蕃茄汤,餐杯拣左即磨咖啡,小食一个系墨鱼饼同Parma ham沙律。坐左一阵就有餐饮同汤,咖啡自己加奶加糖,甜度同奶香可以自己控制,加上咖啡香浓,系我钟意的nutty d的咖啡,因为我好怕太fruity的咖啡的,蕃茄汤有酸酸地几开胃,作为醒神菜系唔错。Parma ham沙律其实份量都唔细,我初时以为系沙律杯咁,d菜都好新鲜,食d纤维系对身体好好多ga,墨鱼饼虽然细细件,但都好有惊喜,佢入面好有口感,而且啖啖墨鱼肉,外皮脆口但入面都唔会变到干争争,比心心佢。青酱杂菌意大利粉,个大啡菇有焗过,面烘过但入面juice多汁,意粉硬度适中,青酱比例洽当,唔会太咸又唔会太抢,所以系几好的。西西里海鲜pizza要焗一段时间,大约落单后30分钟左右,睇得出即叫即整,连个皮都系,佢系簿饼底黎ge,脆脆的饼底,
坐左一阵就有餐饮同汤,咖啡自己加奶加糖,甜度同奶香可以自己控制,加上咖啡香浓,系我钟意的nutty d的咖啡,因为我好怕太fruity的咖啡的,蕃茄汤有酸酸地几开胃,作为醒神菜系唔错。 Parma ham沙律其实份量都唔细,我初时以为系沙律杯咁,d菜都好新鲜,食d纤维系对身体好好多ga,墨鱼饼虽然细细件,但都好有惊喜,佢入面好有口感,而且啖啖墨鱼肉,外皮脆口但入面都唔会变到干争争,比心心佢。 青酱杂菌意大利粉,个大啡菇有焗过,面烘过但入面juice多汁,意粉硬度适中,青酱比例洽当,唔会太咸又唔会太抢,所以系几好的。 西西里海鲜pizza要焗一段时间,大约落单后30分钟左右,睇得出即叫即整,连个皮都系,佢系簿饼底黎ge,脆脆的饼底,新鲜出炉食适合不过,而且有6件,每件都好足料同有一只大虾,调味都系好合适,的确高分,无介绍错。 朋友话好钟意食佢呢到的巴斯克蛋糕,但因为太饱,叫左个share食,佢的chesse都好有层次,加上面有烘过少少焦面,同上曲奇饼底,食了几种不同的口感。