2023-10-18
.土瓜湾· 舌尖上的美味.Gyutan Toku牛舌专门店📍土瓜湾天光道44号天光大楼地舖.➰前几年无得去日本旅行,要数其中一样最挂念嘅非日本牛舌莫属,因为香港要入口日本牛舌可以话系极其困难,之前亦试过专程坐JR游历仙台感受下牛舌之乡发源地嘅魅力,朋友知我咁钟意食牛舌,同我分享返最近香港都有以日式烧牛舌作主嘅餐厅,所以就相约特意一试。.餐厅位于土瓜湾站约5分钟路程,到访时已是晚上8点多,仍然坐无虚席,可见日式烧牛舌嘅吸引力。餐厅走传统居酒屋装潢,灯光稍为偏暗,但亦正适合同朋友把酒言欢,共进牛舌。.➰✥清酒煮蚬 💲78 ⭐️4/5⭐️✥盐烧鸡肾 💲38 ⭐️4/5⭐️✥汁烧鸡胸软骨串 💲38 ⭐️4/5⭐️首先叫左几样前菜作开胃小食,清酒煮蚬份量多,调味足够,串烧亦属正常水准。.❀极上牛舌定食 💲178 ⭐️4.3/5⭐️❀红酒汁煮牛舌定食 💲118 ⭐️4.3/5⭐️餐厅嘅餐牌上供应多款唔同牛舌菜式,我地拣左两款系日本都会必叫嘅厚烧牛舌同埋送饭一流嘅红酒汁煮牛舌,所有牛舌都配有套餐定食,跟饭、汤、沙律及茶碗蒸,极上牛舌同日本一样可以拣份量同切数,上枱时睇得出牛舌坑纹同色泽都非常诱人,同日本食嘅感觉一
土瓜湾· 舌尖上的美味
✥盐烧鸡肾 💲38 ⭐️4/5⭐️
✥汁烧鸡胸软骨串 💲38 ⭐️4/5⭐️
❀极上牛舌定食 💲178 ⭐️4.3/5⭐️
❀红酒汁煮牛舌定食 💲118 ⭐️4.3/5⭐️
餐厅嘅餐牌上供应多款唔同牛舌菜式,我地拣左两款系日本都会必叫嘅厚烧牛舌同埋送饭一流嘅红酒汁煮牛舌,所有牛舌都配有套餐定食,跟饭、汤、沙律及茶碗蒸,极上牛舌同日本一样可以拣份量同切数,上枱时睇得出牛舌坑纹同色泽都非常诱人,同日本食嘅感觉一样,入口爽嫩弹牙,非常惹味,完全做到望梅止梅嘅效果。
红酒汁煮牛舌亦相当有水准,调味甜酸滋味,恰到好处,用黎送饭一流,牛舌亦煮至软淋,同样美味。
𖥕High Ball 💲68 ⭐️4.1/5⭐️
➰总结
餐厅主打日式烧牛舌,还原度非常高,出品好有水准,钟意食日式牛舌嘅朋友一定要嚟试试。
➿➿➿
#GyutanToku牛舌专门店
#土瓜湾美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#极上牛舌定食
#红酒汁煮牛舌定食
➿
世上偶遇也是重遇,祝大家拼命无恙🫶🏻
卖吓广告先,一个90后伪文青钟意食好西听好歌去旅行😋🎵✈️
有兴趣睇更多好西好歌好玩推介,或者大家有好嘢Share嘅🥳
请大家Follow下我,比D支持,多谢✨:@healoop.foodie