2014-06-20 1744 浏览
自从我去过一次土耳其,对土耳其豆蓉汤念念不忘,趁今日攞半日假出尖沙咀睇医生,因利成便去伊斯坦堡特快食番个土耳其午餐。入去坐低,waitress 埋嚟set枱跟住摆低三支特色酱,环顾四周,得我系本地人,我order咗个午餐,主菜我拣土耳其式烤羊肉粒卷,餐饮可拣汽水柠荼柠水,入到嚟梗系唔会拣呢尐啦﹗我要咗杯热土耳其茶;午餐不包餐汤,餐汤加$20,我为咗豆蓉汤而来,呢廿蚊唔悭得。豆蓉汤味道ok,香料味道唔太抢,美中不足系豆蓉唔够,汤略稀;饮落好似少咁尐嘢咁,有尐失望。主菜烤羊肉粒卷,有薯条跟,羊肉粒卷好足料,除羊肉粒外,仲有好多菜,羊肉粒好滑,有肉汁,唔韧冇膻味,将三支特色酱混埋羊肉粒卷一齐食,味道好特别但唔奇怪,十分讨好。顺便一提,三支特色酱都好「漏」,但值得一试。
土耳其式烤羊肉粒卷
土耳其豆蓉汤、热土耳其茶
2014-06-16
土耳其式烤羊肉粒卷