2018-11-26
土耳其,我未去过 ; 土耳其菜,我更加未试过。由友人口中得知,原来香港有主打土耳其菜餐厅,就毫不犹豫黎试下。未开餐前,店家先送上一杯薄荷茶,感觉好清新。而小玻璃杯更有特色图案,好有土耳其风情呢。沙律,有番茄仔、青瓜、萝卜,调味简单,入口非常清爽,作为前菜刚刚好。另外,店家上菜时会放系木板上,好有特色。土耳其小食,之前都有食过烤饼,但都系点不同类型既酱汁食,而今次配上薯条食。薯条唔系炸到好脆身,反而偏向软身,食落薯味十足。而酱汁份量唔会过量,所以都唔会盖过薯味。三文鱼扒拌薯蓉,三文鱼扒外层十分香脆,入口卜卜脆,好似食紧炸鱼皮咁。而三文鱼用上黑椒调味,调味方面有点重,抢咗三文鱼既味。不得不提,三文鱼扒旁既薯蓉,薯蓉唔似平时西餐食开,会加上大量牛油、忌廉调味,反而系好单纯既薯味,呢点非常吸引我,而且薯蓉入口唔会好散,而系少少黏口,个人而言,非常中意呢个口感。甜品,一直以为龙须糖系香港特色小食,原来土耳其都有好类似既食物。土耳其龙须糖,由好多糖丝组成,所以入口即化,糖度都几高,食完再饮返啖薄荷茶,就啱啱好。
另外,店家上菜时会放系木板上,好有特色。