2021-08-10
每隔一排就会想打边炉🤤今日系同老公嘅纪念日,突登拣咗间有特色啲嘅餐厅,位置尚算方便,喺Time Square鹅颈桥附近。香港不乏打边炉嘅餐厅,不过好似好多间都差吾多?要突围而出都吾系一件咁容易嘅事,呢间餐厅就够晒有特色呀。多款汤底供客人选择,有啲就好滋补,有啲就以麻辣为主。之前喺第2间火锅店试过卜卜蚬锅,印象已经好深刻,今日决定再试。里面啲黑蒜都几多,饮啲汤就有好重嘅蒜味。卜卜蚬之所以叫卜卜蚬我谂系因为蚬肉真系好多,撞埋撞埋戈阵就会有卜卜声🤣里面有几十只蚬,只只都好新鲜!桂花蚌同珊瑚蚌向来喺火锅店对我同老公黎讲都系必叫,整熟之后口感非常爽口,尤其浸完卜卜蚬汤嘅锅蚌肉会更入味,黑蒜汤味同蚌类都好match。芝士牛肉丸又几特别,就咁睇啲丸类嘅颜色都觉得好红❤️即系牛肉味好香浓,实际嘅味道同样貌相符,牛肉都爽口弹牙。里面都有好多芝士,一路食一路流出黎🤤🧀黄金双拼即系咸蛋黄炒响铃加炸鱼皮,呢两样配料系次次打边炉都会叫,今次都吾例外💛响铃同鱼皮都好脆,响铃直头系sok sok声😆成旧都系咸蛋黄,劲邪恶💛炸鱼皮都系。响铃平时要浸汤,今次吾浸汤都够晒好食啦。叫咗鱼滑三拼,有黑松露墨鱼滑、瑶柱干贝滑同埋
多款汤底供客人选择,有啲就好滋补,有啲就以麻辣为主。
叫咗鱼滑三拼,有黑松露墨鱼滑、瑶柱干贝滑同埋手打蟹子虾滑。黑松露嘅味道好明显,食得好滋味😋瑶柱干贝滑都有少少瑶柱嘅。蟹子虾滑相对常见,蟹子都几多😊虾滑好爽口,3种鱼滑嘅味道截然不同,胜在同样好食。
叫得蛏子皇就真系要试吓🐚蛏子比想像中大只好多!应该有一只半嘅手掌咁长呀😆整熟咗之后依然好大只,好有咬口同埋新鲜。蛏子真系吾系度度有,呢度有都好难得。
老公话叫一份花雕牛肉,开头都惊叫得花雕嘅话会吾会有太重酒味?点知又吾会呀。牛肉事先被切成一片片小片,所以就咁睇落少但其实ok。花雕牛肉冇乜脂肪,牛肉味比一般嘅牛肉香浓。