2021-12-16 27 浏览
十二月真系好忙碌!要搞Party又要约朋友同埋家人去食圣诞大餐😛我哋第一个圣诞大餐就去咗将军澳<致>日本餐厅食咗一个超值日式套餐二人前☺️◭ 前菜盛合:泡菜、青瓜、蘑菇轻食开胃前菜有三款◭ 刺身三点:油甘鱼、刺身带子、三文鱼非常厚切嘅刺身,三款都好鲜甜!◭ 北海道松叶蟹肉饼、明太子、红菜头、乳酪、火箭菜呢式蟹肉饼几特别,配红菜头酱汁,相对较少见,平时蟹饼通常配沙律酱或者甜酸酱,用红菜头酱汁,减轻咗蟹饼油腻感,不错👍🏻◭ 龙虾味噌汤一开盖已经闻到香浓嘅龙虾味,就系多咗一阵阵龙虾鲜味,估唔到龙虾同味噌又几夹㖞!◭ 串烧拼盘〰️日本岩手鸡肉串 x2 〰️日本黑豚五花腩 x2〰️蒲烧鳗鱼串 x2〰️日本杏鲍菇 x2每款串烧都有2串,我最喜欢串烧就系日本岩手鸡肉串,鸡肉嫩滑弹牙;黑豚肉五花腩烧得脆卜卜;鳗鱼厚身又多汁,送饭一流。◭ 安格斯牛肩胛日式杂菜锅 食完一轮轻食,就到食锅物😍平时食嘅锅物通常得几条菜仔,但呢个锅嘅蔬菜份量非常多,仲有牛肩胛份量都颇多,绝对唔系得几片👍🏻真材实料◭ 鳗鱼炒饭或樱花虾炒饭 (+$78)串烧已经食咗鳗鱼,所以饭类我哋就拣咗樱花虾,整个炒饭铺满香葱、蟹籽、樱花

◭ 前菜盛合:泡菜、青瓜、蘑菇
轻食开胃前菜有三款

刺身三点:油甘鱼、刺身带子、三文鱼
非常厚切嘅刺身,三款都好鲜甜!

◭ 北海道松叶蟹肉饼、明太子、红菜头、乳酪、火箭菜

◭ 龙虾味噌汤

◭ 串烧拼盘
〰️日本岩手鸡肉串 x2
〰️日本黑豚五花腩 x2
〰️蒲烧鳗鱼串 x2
〰️日本杏鲍菇 x2

◭ 安格斯牛肩胛日式杂菜锅
食完一轮轻食,就到食锅物😍

◭ 鳗鱼炒饭或樱花虾炒饭 (+$78)
串烧已经食咗鳗鱼,所以饭类我哋就拣咗樱花虾,整个炒饭铺满香葱、蟹籽、樱花虾,炒得好有获气,又够干身😆

◭ 节日精选甜品拼盘
有抹茶厥饼、蓝莓芝士蛋糕及雪糕
抹茶厥饼烟烟韧韧,蓝莓芝士蛋糕系一口Size,雪类系淡淡苹果清香

◭ 作惠乃知纯米吟酿 (+$519)
非常易入口嘅清酒,味道醇香而不辣