2017-05-05 436 浏览
一个月之前是浪漫的情人节,虽然老公唔算好浪漫,当日冇食烛光晚餐冇送花,但感情深厚嘅我哋又点会计较呢啲嘢呢……不过适逢今日3月14号白色情人节,我哋两个又咁啱早收工,得闲拍下拖,经过路经呢间看似几浪漫格调有几简单的西餐厅,于是入内食个饭装修唔系走华丽气派嘅路线,但内里嘅环境比到我一种好舒服嘅感觉,佢叫casa338 ,casa 系家嘅意思,想店主应该想餐厅俾人一种家的感觉吧,坐低之后侍应亦都好亲切咁样招呼我哋。每台都有鲜花做摆设,别具心思。而且木造的餐枱餐椅比佢仲好温馨嘅感觉!呢度食饭真系丰俭由人,看餐牌都系$100左右可以有一个餐,算系几抵食,例如我老公咗𠮶个烧春鸡set dinner都只不过系$98,而我就想试下个和牛扒,300都唔使就可以食到和牛扒!个餐有汤有沙律有包包,都几齐全,我哋两个都叫咗罗宋汤,几开胃。两个沙律成双成对放在一起,睇落特别可爱,沙律菜几新鲜,特别喜欢沙律中放车厘茄,酸酸地又开胃,放了芝麻酱有少少日式味,而且系我最喜欢的沙律酱汁因为佢同沙律菜的爽、香、甜好配。牛扒上菜了,我叫左medium 的,虽然牛扒系算比较薄身,但系冇因为咁样而over cooked,依然都

牛扒上菜了,我叫左medium 的,虽然牛扒系算比较薄身,但系冇因为咁样而over cooked,依然都系medium , 牛味十分之香,和牛果然系唔同啲。而且即使薄身一点都是不错的口感,慢慢切一细片一细片的牛扒在口中咀嚼,软身的和牛肉,渗着香浓的肉汁同牛脂,与此同时又可以享用旁边爽身的意粉,不错。上碟时见到个意粉,好似有啲dry,但食落都系好够味,几香。

老公真系识食,拣了春鸡,想起其实都真系好耐冇食烧春鸡,成日觉得可能系会烧到啲鸡肉好鞋,但系反而呢个烧春鸡令我哋觉得好惊喜,烧得个鸡皮得好香脆,里面啲鸡肉仲好有鸡味,而且几软滑,正!

其实呢度仲有生蚝食,而且价钱好似几底,不过可惜我呢两日肠胃唔舒服,老公不容许我食生冷野,唯有下次来先再试啦……

老公仲试咗热情果味嘅啤酒,佢皇恩浩荡咁俾我试咗一啖,我觉得不错!尤其系女仔应该会几啱饮,因为果味好重好香。

2017-03-14
庆祝纪念