2014-06-22 3891 浏览
The Mira一向都係型格酒店之選,相信無人反對.對於我呢類人黎講,總係同佢地格格不入,就好似我去W Hotel 一樣.但係有時候想Hea下,既要環境舒適又要有食物水準,始終都係去酒店好.今日約左朋友晚上食火鍋,去之前就簡左The Mira既Room One Bar & Lounge.咁elegant既裝潢真令我心動.距離晚餐仲有段時間,所以簡左杯COCKTAIL之餘又問下服務員有咩小食推介.呢度既小食$79有1份,$149有2份,$199有3份,都算抵食.$108 Divine Intervention,材料係蘋果汁,蘋果酒,雲尼拿伏特加,檸檬汁,雲尼拿糖漿.仲要落左芹菜.杯邊仲要掃左類似Brown Suger既物體.賣相不錯,味道就係好蘋果,蘋果有蘋果味.雲尼拿味其實不重.加上有少少檸檬汁既酸味,好開胃.苦味只係好少,但係飲多口又好似有少少暈,真係唔可以睇唔起佢.而杯邊既類似黃糖物增加左一份甜度,整體味道好豐富.之後服務員送上一份免費既小食,名字忘記了.係一個Cone,那堆Cream係用三文魚之類做,就係輕盈版既三文魚Mousse咸筒,個Cone好脆,仲有杏仁片增加口感.面頭又放

之後服務員送上一份免費既小食,名字忘記了.係一個Cone,那堆Cream係用三文魚之類做,就係輕盈版既三文魚Mousse咸筒,個Cone好脆,仲有杏仁片增加口感.面頭又放左幾粒珍珠狀既調味物,味道忘記了.那堆mousse真係好重三文魚味,仲要係放得好滿.免費亦都特別好食
$79 Spicy Chinese Style Chicken Bites,呢個就係服務員推介,原因係佢自己覺得好食.我估唔到原來係咁既賣相,就係大排檔既小菜黎.大堆炸蒜,豆豉,辣椒乾,花椒之類既香料,爆炒了雞球.大約有6件,味道十分惹味,蒜味特出,仲有少少麻辣感,層次豐富.
雞肉嫩滑,要連埋堆蒜食先過癮.個感覺好奇妙,係咁Fancy既地方食緊咁麻甩既食物,真係夠哂另類.
最後叫支$50 Evian Glass Bottled Water.水質感帶硬,同膠樽那些差好遠,礦物更重.

如是者Kill Time2小時,晚飯時間到,要離開Paradise,回到現實
2014-05-08