2019-05-31
朋友公司最近搬了去观塘,所以比较熟悉附近饮饮食食情报, 今日就带左我来这间西餐厅食Tea 。餐厅位于一幢银座式商厦4楼全层 ,餐厅分两个区域 ,室内以红 ,黑色为主色 ,并设有吧台 ,远望有一个辽阔的户外露天平台 ,枱台、陈设以白色为主调,感觉开扬舒服 ,由室内走到室外 ,感觉妨如从地狱走到天堂。我们order 了2人Tea set ,今次系以花入馔作为主题 ,由于餐点都是即叫即整,所以都饮咗半杯咖啡才上嘢食。最底层右下牛角包,芝士味重口咗小小 右下二,得带子味,带子上有玫瑰气泡架左下薰衣草罗兰士鸡肉批 ,入面有蛋, 唔太老,但唔够牛油香味 ,批顶有薰衣草作为装饰。左下二,香脆蟹肉球配流心杧果龙井茶 ,有块柠檬干垫底,蟹肉味盖晒其他味,我估块柠檬要嚟清味蕾,一齐食佢个味会太抢, 顶𠮶粒系芒果啫喱,我食唔到龙井味,但朋友话食到中层最特别系scone ,冇cream冇jam ,但本身带点苿莉花味顶层右上菊花野苺芝士饼ok但普通白朱古力玫瑰马卡龙 ,了咗中间嘅白朱古力就好食好多 ,不过就了到成个散晒 ;最顶粒红苺同马卡龙入面沾了点玫瑰酱 ,几特别 ,几香。左上边其实成个盆栽系可以摆落口食
洞天花馔下午茶
最底层
右下牛角包,芝士味重口咗小小
右下二,得带子味,带子上有玫瑰气泡架
中层
顶层
右上菊花野苺芝士饼ok但普通
左上边
其实成个盆栽系可以摆落口食 , 盆栽上朵紫花食得架,系食用花嚟架,而盆身系用超甜朱古力所做 ,甜到冇朋友,反而架上d泥好食好多🤣
caopucino
其实佢d咸点都几得意架,不过整体之言~
咸食偏咸,甜食偏甜,杯caopucino 好好饮,绝对系食环响度hea个晏昼唔错嘅选择,又有几个影相位响接待处,打卡一流。