餐厅: 嶺南樓
资讯:

2016-12-04 1683 浏览
朋友介绍去岭南楼饮茶,大概早几个月开张时佢来食过觉得好食,环境清幽,提议去再食。在岭南大学宿舍旁的茶楼,人流少,但都吸引好多街坊来食,不过唔会似平时d酒楼咁又逼又嘈,感觉是特别开扬和清幽,我地可以三个人一边食一边倾计。因为星期六去,无特价下午茶,星期一至五就有大中小点一律$10.8 的优惠。点个小食,椒盐鱿鱼须$35,炸得脆,味道不会太咸,我地心急食左d 先记得影相,不过份量是比我食开的屋邨酒楼少一些。虾米肠,净肠粉质地好滑好食,洒上炸虾米,但虾米炸得太㶶,有苦味同无虾米香味,失色。流沙奶皇包,蒸得过龙,包皮出现水泡了,可能因为人流少去货慢d 。真系好流沙!一路食一路滴,要食慢d, 味道可以,同其他酒楼比较都不算差。虾饺,算大粒(比起上次食添好运的迷你size, 我觉得不错!) 见到虾肉算足料,算新鲜,爽口。烧卖仲好食过虾饺,推介!食到唔记得影相,一笼是有四粒的。猪肉爽口弹牙,食到虾肉,真系肉香十足,新鲜好味 。总结,三人食左五个点心,$5个茶位,埋单$139,食物味道,质素都同一般酒楼差不多,我唔觉得特别好食或特别难食(除左炸虾米㶶㶶哋), 朋友觉得比起刚开张时差左,如果闲日得闲去食

总结,三人食左五个点心,$5个茶位,埋单$139,食物味道,质素都同一般酒楼差不多,我唔觉得特别好食或特别难食(除左炸虾米㶶㶶哋), 朋友觉得比起刚开张时差左,如果闲日得闲去食特价下午茶都抵食,正价同其他酒楼无咩分别,就无必要特登入岭南大学食,但幽静环境都系卖点之一。
2016-12-03
  • 烧卖