2017-12-28
又到圣诞🎄 食咩好? 去唔到意大利唔紧要,因为俾我揾到呢间咁有特色嘅餐厅。 假如见唔到窗外的合和中心,真系唔记得原来自己仍在香港😝😝😝 点解? 因为餐厅的室内陈设极有欧陆风味啰!仲有最爱的肉肉植物陪住我地添呀😍讲返食物,做节当然要丰富啲!餐前小食一坐底已送上,有2款toast, 一款系配了蕃茄蓉,另外有plain 嘅包可配榄油香草酱或芝士粉。 难得落完单先食都仲脆😉杂菌汤 & 杂菜汤汤够热,磨菇汤香料味较重,杂菜汤好多料😀小食拼盘(细)呢个意想不到系咁意式,酱汁系橄榄油同黑醋,拼盘中间系橄榄,火腿; 外面有虾,鱿鱼,artichoke,菇和茄子等等。 仲拌有热辣辣的薄饼,好开胃😋😋😋主菜: Parma ham pizza (23cm), 有图有真相! Pizza 面铺满火腿,饼底够脆 👍蕃茄波菜芝士意式云吞 (自己译😝)"云吞"好多料,胀卜卜架! 唔怪得系推荐菜式啦! 我地点嘅系蕃茄酱汁,酸酸地,减少食芝士会滞的感觉。本来想食甜品,但系主菜份量好够,都系叫2杯热柠水中和下吧!平时食惯快餐式的意大利菜,令今晚呢餐感觉更有特色。 留意菜式制作需时,要耐心一点呀!
讲返食物,做节当然要丰富啲!
杂菌汤 & 杂菜汤
汤够热,磨菇汤香料味较重,杂菜汤好多料😀
小食拼盘(细)
主菜: Parma ham pizza (23cm),
有图有真相! Pizza 面铺满火腿,饼底够脆 👍
蕃茄波菜芝士意式云吞 (自己译😝)
本来想食甜品,但系主菜份量好够,都系叫2杯热柠水中和下吧!