2018-11-08
旺角中心(旺中)属于老牌「潮场」,每次经过都会感叹青春小鸟一去不返(cry)~记得以前细个,总有理由要入去买衫买鞋买饰物,虽然美食街已开了一段时间,姐也是第一次来朝圣!整体感觉是旺角版葵广,不过油烟明显就没葵广般严重!一行四人,决定试试这间甜品店,因为看见成品样子好像蛮不错,现在流行手机相机食先,店内立食位亦设有打卡的装饰!一如其他小食店,餐牌比较简单,但可合并组合,价钱都算亲民,平均30-40蚊。大热的梳乎厘Pancake,鸡蛋仔,炒雪糕都有提供!原味梳芙厘($42)即叫即做,大概需要15分钟等候时间,落单时店员会俾个震机俾你,可以o系附近行街等!梳乎厘厚身,面头有烧到脆卜卜的焦糖,入面软棉棉又唔会熟到似蛋糕,虽然蛋香唔算太明显,但生熟度控制得唔错已好觉得高质(其实出面好多都做得太熟或太生)!抹茶朱古力鸡蛋仔( $38)鸡蛋仔系属于香港人的集体回忆小食,所以我o既要求系极高!首先一定唔可以淋 patpat 又唔可以实心到似鸡蛋糕!呢度的鸡蛋仔不是空气鸡蛋仔,外皮脆而内厚身唔淋,刚出炉时仲有小小流心效果,同属高质!打卡之外,仲可以自由加各款朱古力软糖Topping,虽然唔系贵野,但感觉
大热的梳乎厘Pancake,鸡蛋仔,炒雪糕都有提供!
原味梳芙厘($42)
抹茶朱古力鸡蛋仔( $38)
打卡之外,仲可以自由加各款朱古力软糖Topping,虽然唔系贵野,但感觉大方喔!