2021-09-16 43 浏览
疫情关系去唔到日本日要同老板去食厨师发板拣咗感恩滋味set一开头先来合桃鱼仔小食带子拼鲷鱼大大粒嘅带子食落口清爽爽甜,鲷鱼厚切相当软唔会有筋酱油渍鲷鱼清酒慢煮鲍鱼鲍鱼一啲都唔韧,散发出淡淡嘅酒香相当清新鲷鱼汤奶白色嘅鱼汤好鲜甜而且鱼味浓郁,完全唔会腥,味道同一般嘅鱼汤唔一样饮完汤就进入寿司环节,师傅会预先细心地询问是否需要Wasabi而且每一件寿司都帮我哋预先落豉油方便进食鱿鱼寿司深海池鱼寿司池鱼厚切晶凝通透,鱼味鲜甜申子系原块三文鱼子,鱼子好脆好鲜甜,绝对唔会有鱼腥味拖罗用上熟成鱼嘅拖罗,鱼质比一般嘅结实,加上师傅喺面头轻轻炙过,鱼味更香最后系文中期待嘅海胆寿司海胆寿司最后甜品亦都相当有诚意3款甜品精美点心仲要同一只碟仔上,由左边开始食起系开心果味雪糕,中间系蜜瓜仲有手边系海盐柠檬蛋卷每上一道菜色师傅都会介绍食物嘅来源及特色,食材相当对得起价格,每一款都带俾我哋惊喜
疫情关系去唔到日本日要同老板去食厨师发板
拣咗感恩滋味set
一开头先来合桃鱼仔小食

带子拼鲷鱼

大大粒嘅带子食落口清爽爽甜,鲷鱼厚切相当软唔会有筋
酱油渍鲷鱼

清酒慢煮鲍鱼

鲍鱼一啲都唔韧,散发出淡淡嘅酒香相当清新

鲷鱼汤

鱿鱼寿司

深海池鱼寿司
池鱼厚切晶凝通透,鱼味鲜甜

申子
系原块三文鱼子,鱼子好脆好鲜甜,绝对唔会有鱼腥味

拖罗
最后系文中期待嘅海胆寿司