🍽微醺 • 𝑇ℎ𝑒 𝐽𝑜𝑦 𝐻𝑜𝑢𝑠𝑒▫️「微醺」二字俾人嘅感觉有种点到即止,喺模糊之中带点清醒,享受于美食同朋友的相交,短暂逃离烦嚣嘅生活🌿无意中发现嘅呢间新𝙱𝚊𝚛 𝚊𝚗𝚍 𝚁𝚎𝚜𝚝𝚊𝚞𝚛𝚊𝚗𝚝系今年𝟸月先开张,虽然仲系试业阶段但食物同饮品做得相当出色!绝对值得回头!另外佢嘅墙身装修同埋餐具用咗大量𝙰𝚌𝚛𝚢𝚕𝚒𝚌元素,我好钟意呢个𝚂𝚝𝚢𝚕𝚎😆▫️▪️香辣茄汁杂菜芝士卷配薯条($𝟷𝟷𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶)▪️𝑆𝑝𝑖𝑐𝑦 𝑉𝑒𝑔𝑔𝑖𝑒 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 𝑇𝑎𝑐𝑜🌯 • 𝐹𝑟𝑖𝑒𝑠唔好睇佢望落份量少少咁,入面包住嘅瓜菜超多!店员仲同我地讲呢个𝚃𝚊𝚌𝚘要用手拎住食先食得够尽兴🤣食第一啖嘅时候啲芝士已经拉丝拉到劲长🤤虽然芝士份量好多,但个酱辣得嚟配埋瓜菜一啲都唔腻同感觉好轻盈~因为有瓜类同芝士嘅关系,每啖食落唔会好似得菜叶咁单调,反而口感好丰富!素食者必食!🥳▪️轻煎三文鱼扒配嫩菠菜沙律🐟($𝟷𝟾𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶)▪️𝙿𝚊𝚗 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚍 𝚂𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 𝙵𝚒𝚕𝚕𝚎𝚝 • 𝚈𝚘𝚞𝚗𝚐 𝚂𝚙𝚒𝚗𝚊𝚌𝚑 𝚂𝚊𝚕𝚊𝚍三文鱼扒煎得好香,油脂感刚好,鱼皮煎得好脆🤤熟成度较高但口感紥实唔易散,
🍽微醺 • 𝑇ℎ𝑒 𝐽𝑜𝑦 𝐻𝑜𝑢𝑠𝑒
▫️
▫️

香辣茄汁杂菜芝士卷配薯条

唔好睇佢望落份量少少咁,入面包住嘅瓜菜超多!

轻煎三文鱼扒配嫩菠菜沙律

三文鱼扒煎得好香,油脂感刚好,鱼皮煎得好脆🤤熟成度较高但口感紥实唔易散,令到整体感觉几好!当中最为𝚜𝚝𝚞𝚗𝚗𝚒𝚗𝚐嘅系佢嫩菠菜沙律入面加咗西柚同橙,解咗三文鱼嘅油腻,夏天嘅𝚖𝚎𝚗𝚞有呢个配搭好夹!

▪️𝐹𝑟𝑒𝑠ℎ 𝐹𝑟𝑢𝑖𝑡 𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑 • 𝑃𝑢𝑚𝑝𝑘𝑖𝑛 𝑆𝑜𝑢𝑝 (𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶)
一开始系佢只紫色碟同碗吸引住我🤣
沙律就正常发挥啦~
南瓜汤好浓郁点包包食正🤤个包包烘到热热地个面仲脆㗎😆

Stewed  Pear  Rock  Candy  Soda

▪️𝑆𝑡𝑒𝑤𝑒𝑑 𝑃𝑒𝑎𝑟 𝑅𝑜𝑐𝑘 𝐶𝑎𝑛𝑑𝑦 𝑆𝑜𝑑𝑎🍸 (𝚂𝚎𝚝 𝚒𝚗𝚌𝚕𝚞𝚍𝚎𝚍, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟿/𝟷𝟶)
呢个好好饮!更令我估唔到嘅系佢竟然系跟餐可以选择嘅饮品😳望住店员即场调制~
雪梨嘅关系令饮品好清新解渴,𝚛𝚘𝚌𝚔 𝚌𝚊𝚗𝚍𝚢令到饮品都有一定甜度但绝对系可接受范围,炎炎夏日补充一点甜不过分!🤣值得一提嘅系佢地用咗好薄嘅𝚐𝚕𝚊𝚜𝚜去装杯𝚂𝚘𝚍𝚊,饮落特别冰冻!

Cappuccino

▪️𝐶𝑎𝑝𝑝𝑢𝑐𝑐𝑖𝑛𝑜☕️ (𝚂𝚎𝚝 𝚒𝚗𝚌𝚕𝚞𝚍𝚎𝚍, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟿/𝟷𝟶)
虽然铺头个名同酒有关,但估唔到咖啡都好出色,
𝐶𝑎𝑝𝑝𝑢𝑐𝑐𝑖𝑛𝑜啡底够浓厚,奶泡够滑,好过好多cafe🤤
2021-05-16
轻煎三文鱼扒配嫩菠菜沙律