2018-01-25
话说我哋已经有6个月无去日本啦!真系有啲挂住日本啲餐厅 (好彩我哋2月去北海道),求其揾一间都好好味。为咗寻找日本嘅味道,我哋就去咗铜锣湾焱丸水产,入到餐厅真系以前自己去咗日本。聪明枝豆我听过诚实豆沙包,记忆力香口胶,不过第一次听聪明枝豆,我谂A姐真系要食多啲啦!嚟到热辣辣,加埋少少海盐,吊晒鲜味出嚟,正。炸莲藕片莲藕切得好薄,加上薄薄嘅炸粉,入口香脆,有淡淡嘅莲藕甜味,一啲都唔油腻。刺身三盛刺身三盛有三文鱼、油甘鱼同帆立贝。哗!全部都系厚切,尤其系三文鱼,口感一流!三文鱼肥美鲜甜,油甘鱼鱼油丰富脂够,帆立贝爽口弹牙。特上寿司盛盒呢个寿司盛合有11款寿司,包括海胆、拖罗、帆立贝、三文鱼腩、象拔蚌、三文鱼籽、松叶蟹膏、松叶蟹肉、赤海虾、鳗鱼同吞拿鱼蓉葱军舰。特别欣赏寿司饭用咗赤醋,特别香。海胆,鲜味十足,有淡淡海水味。拖罗,脂肪分布平均,鱼油丰富。松叶蟹膏,味道浓郁,蟹味十足,鲜甜美味。吞拿鱼蓉葱军舰,葱同吞拿鱼蓉配合得啱啱好,鲜甜美味。松叶蟹膏帆立壳烧原本谂住叫甲罗烧,不过点知卖晒,店员介绍松叶蟹膏帆立壳烧,只帆立贝超级肥美,好厚肉呀,仲有一堆松叶蟹膏同牛油。店员会帮大家烧,咁就唔洗惊
聪明枝豆
炸莲藕片
刺身三盛
特上寿司盛盒
松叶蟹膏帆立壳烧
原本谂住叫甲罗烧,不过点知卖晒,店员介绍松叶蟹膏帆立壳烧,只帆立贝超级肥美,好厚肉呀,仲有一堆松叶蟹膏同牛油。店员会帮大家烧,咁就唔洗惊烧过火,浪费咗。帆立贝烧到啱啱好,加埋味噌汁同松叶蟹膏,真系好鲜甜。
呑拿鱼鲛
哗!真系超级大份,鱼油非常丰富,入口嫩滑,点埋柚子豉油,清新美味。
(记住Like同Share畀朋友)