2016-02-05
沙田得七度,Mr.K仲话要上山睇雪,根本是玩命,既然决定左要去,当然要食饱啲先出发。沙田新城市广场食肆多的是,但这间明显是隐闭于一角,所以人流比较少又静,加上我们也未试过地中海菜,都想试一下,就决定落脚于此。我扭亲腰,所以一入门口就同姐姐讲想坐沙发,她都一一安排好,不过位置就近商场的玻璃侧门,每次一开门我就觉得好似开左雪柜门,好冻呀!餐厅装修雅洁,最有趣可说是枱头玻璃樽做的装饰,玻璃闪闪发光都几有趣!我地都拣左一轮最后拣左$588的二人套餐,店员说套餐的选择都是她们的主打推介食物。弹性都几大,主菜八选二,大包围的情况下,应该都不难拣。先上左餐汤我要左杂菜汤,第一口觉得好咸,可能系饮左上面𠮶堆野,再饮多啖,汤身挺稀身,有淡淡的蕃茄香。总之就唔系好浓𠮶种啦。Mr.K 的白汤,因为我唔饮白汤,所以无试,但佢话好咸吓!前菜我拣左自家制意大利风薄鲑鱼牛油果,老实讲得几片,而且除左鲑鱼外,牛油果都几薄身,加左啲带酸的酱汁都几开胃,作为前菜也适合的,不过如是正价的话,我就不建议大家点了,性价比不高就是。尼斯风松叶蟹肉沙律蟹肉味好淡,溏心蛋太熟,唯一可取系沙律菜好新鲜,同预期有点距离,都有点失望。主菜
店员说套餐的选择都是她们的主打推介食物。
弹性都几大,主菜八选二,大包围的情况下,应该都不难拣。
我要左杂菜汤,第一口觉得好咸,可能系饮左上面𠮶堆野,
杂菜汤
白汤
自家制意大利风薄鲑鱼牛油果
尼斯风松叶蟹肉沙律
一上枱咁多芝士碎的,芝士加埋墨汁个种味,我真系完全唔识欣赏,食左一啖,饭都煮到意大利饭的口感,有点烟韧,我们都食到蚬肉有沙定碎壳,所以食左一半就放弃左了。
鲜鱿蚬肉墨汁意大利烩饭
牛柳要左七成熟,嚟到都对辧的,不过可能厚切,食落就无咩肉汁,另外伴碟的配菜好怪,一堆一堆咁,叫扒餐会送个饭,系用中式饭碗上,成个感觉好突兀。
香烤牛柳配季节野菜
抹茶雪糕滑身不太回甘,旁边的小丸子烟韧口感不错,班㦸系薄身的似蛋皮,入面包左忌廉,不过就有点夹硬砌在一起之感。
和风抹茶班㦸伴雪糕
份量都几大个,伴以蜜瓜及哈蜜瓜,焦糖层厚身,炖蛋有点老,整体都系不过不失而已。
Creme Brulee
Creme Brulee
因为我未去过地中海,唔知系未就系咁嘅味,但整体无咩日菜的感觉了,反之觉得有点似Pokka 那种。
服务就真系几好,至少有笑容,虽然上鏋!错野,但笑容搭救啦!
人均大概300几,如果呢个质素,下次要谂谂啦!