2023-07-30 773 浏览
#搞串个pantry喺香港食异国菜🌏,无可避免一定贵啲💸,不过原来仲有一啲街坊🏘️ #小店 ,做到当地正宗嘅质素,而且仲要系老实、抵食嘅价钱🤑!今次嚟到位于 #西湾河 嘅 #日本菜 🇯🇵餐厅,可以称得上系 #西湾河名物 😍。今次我哋嗌咗两个午市套餐☀️,分别系🌦️🔴碎葱鱼腩蓉饭+6件三文鱼小卷($73),同埋🔵葱烧牛肉赞岐乌冬+2件帆立贝寿司($72)。套餐本身仲包埋前菜🟢沙律、🟡唐扬炸鸡、同埋甜品🟣雪米糍,价钱好抵食,食到超级饱🫃🏻,好满足🤤。餐厅装修系街坊🇭🇰日本菜嘅风格。碎葱鱼腩蓉饭🌟🌟🌟🌟🌟除咗碎葱 #吞拿鱼蓉 🐟,仲有唔同配料🍱,超级多料,卖相好丰富,好吸引😍!捞埋一齐食,一啖食到吞拿鱼蓉嘅油脂香味😋、葱香味🧅、Wasabi三文鱼粒嘅呛口🌶️,味道同口感好多元化,超级满足🤤!葱烧牛肉赞岐乌冬🌟🌟🌟牛肉🐮超级香,除咗有油脂香味,仲有洋葱🧅嘅甜味,几正😋。汤底系猪骨汤🦴,似系中式嘅味,加咗七味粉🌶️之后感觉和风🇯🇵好多,而且味道好夹、好丰富🤤!而且入面有好多粟米🌽同海带🍙,令到味道同口感更加丰富🫦。乌冬用咗粗乌冬🍜,好有口感,而且唔会过硬。不过椰菜🥬太过大嚿,会食到菜中间有草青味🌱,而且鸣
#搞串个pantry

碎葱鱼腩蓉饭🌟🌟🌟🌟🌟

葱烧牛肉赞岐乌冬🌟🌟🌟
牛肉🐮超级香,除咗有油脂香味,仲有洋葱🧅嘅甜味,几正😋。汤底系猪骨汤🦴,似系中式嘅味,加咗七味粉🌶️之后感觉和风🇯🇵好多,而且味道好夹、好丰富🤤!而且入面有好多粟米🌽同海带🍙,令到味道同口感更加丰富🫦。乌冬用咗粗乌冬🍜,好有口感,而且唔会过硬。不过椰菜🥬太过大嚿,会食到菜中间有草青味🌱,而且鸣门卷口感好粉😣,唔好食。

三文鱼小卷🌟🌟🌟
三文鱼🍣嘅份量足够,一啖食落,有三文鱼嘅油脂香味🤤。不过紫菜系腍嘅🤨,而且亦有啲放耐咗、吸左水气嘅味道。

帆立贝寿司🌟🌟🌟🌟
虽然帆立贝🌊严格嚟讲,系煮熟🍳嘅原个带子,而带子 #寿司 🍣先至系将带子 #刺身 用嚟整寿司,不过其实呢款系指生带子寿司😉。带子刺身本身超级甜😍,而且完全冇腥味,喺日本菜🇯🇵餐厅好少见,好满意好正😋!

食完之后😋会想返转头食第2️⃣次,再食返香葱吞拿鱼蓉饭🍣,同埋鲜甜嘅带子刺身😍!
2023-07-29
午餐